Glutenfri västerbottenostpaj

Glutenfri västerbottenostpaj

Denna glutenfria västerbottenostpaj är enkel att göra och då en liten del av smöret byts ut mot krämig kvarg blir degen både magrare och mer lättarbetad – men minst lika god! Toppa med creme fràiche, en rejäl klick löjrom och hackad rödlök. Servera och njut!

Du behöver

Antal portioner: 4

  • 3 dl fin glutenfri mjölmix 
  • 75 g smör
  • 1 dl naturell kvarg 10 % 
  • 1 msk vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 dl riven västerbottensost

Topping

 

 

Gör så här

  1. Hacka samman mjölmix och smör till en grynig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt kvarg och vatten, arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Ta upp degen, platta till den, linda in i plastfolie och låt ligga i kylskåp i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.

  3. Kavla ut degen mellan plastfolie. Lägg den i en pajform, ca 24 cm i diameter, (eller tryck ut degen direkt i pajformen). Nagga degen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. 

  4. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar i en bunke. Vänd ner osten.

  5. Häll fyllningen i formen.

  6. Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 minuter.

  7. Låt pajen svalna något och toppa sedan pajbitarna med creme fràiche, hackad röklök och en stor klick löjrom.