
Glutenfri västerbottenostpaj
Denna glutenfria västerbottenostpaj är enkel att göra och då en liten del av smöret byts ut mot krämig kvarg blir degen både magrare och mer lättarbetad – men minst lika god! Toppa med creme fràiche, en rejäl klick löjrom och hackad rödlök. Servera och njut!
Du behöver
Antal portioner: 4
- 3 dl fin glutenfri mjölmix
- 75 g smör
- 1 dl naturell kvarg 10 %
- 1 msk vatten
Fyllning
- 3 ägg
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 4 dl riven västerbottensost
Topping
- 80 g Pandalus löjrom
- 4 dl creme fràiche
- 1 finhackad lödlök
Gör så här
- Hacka samman mjölmix och smör till en grynig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt kvarg och vatten, arbeta snabbt ihop till en deg.
- Ta upp degen, platta till den, linda in i plastfolie och låt ligga i kylskåp i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
- Kavla ut degen mellan plastfolie. Lägg den i en pajform, ca 24 cm i diameter, (eller tryck ut degen direkt i pajformen). Nagga degen. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
- Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar i en bunke. Vänd ner osten.
- Häll fyllningen i formen.
- Grädda pajen mitt i ugnen ca 35 minuter.
- Låt pajen svalna något och toppa sedan pajbitarna med creme fràiche, hackad röklök och en stor klick löjrom.