Glutenfria dumplings med räk-och shiitakefyllning
Dumplings är en rätt som går att variera så mycket när det kommer till fyllning och form. Här har vi ett supertips för er som inte äter gluten, eller bara föredrar glutenfritt för det mesta. Räkfyllningen är otroligt smakrik och kan även rekommenderas som en ceviche i glas!
Du behöver
Antal portioner: 12 dumplings
Fyllning
- 200 g Pandalus räkor, skalade och hackade
- 5-6 shiitakesvampar, hackade
- 2 salladslökar, hackade 1/2 chili, finhackad
- 1/2 kruka koriander, hackad
- 2 msk glutenfri soja
- 1 msk risvinäger
- 1 msk sesamolja
Deg
- 4 dl mandelmjöl
- 2 tsk xanthan gum (finns att köpa i välsorterade matbutiker)
- 1 tsk salt
- 2 ägg
Gör så här
- Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och ställ i kyl
- Blanda ihop ingredienserna till degen
- Knåda ihop till en boll
- Forma degen till en smal rulle och dela sedan in den i cirka 12 lika stora delar
- Ta en del och forma först till en boll, häll på lite extra mandelmjöl
- Platta sedan ut och kavla lite om det behövs till en platt cirkel (inte för platt så att den går sönder)
- Lägg på cirka 1 tsk av fyllningen i mitten och vik ihop kanterna och kläm ihop
- Hetta upp en stekpanna med rapsolja eller olivolja och stek dumplingarna några minuter så att undersidan blir gyllenbrun
- Häll sedan på cirka 1 dl vatten och sätt på ett lock
- Låt sedan dumplingarna ånga cirka fem minuter. Servera sedan ihop med en sojabaserad sås!