Hembakade bagels med räkor och löjrom

Hembakade bagels med räkor och löjrom

Rykande färska bagels med räkor, löjrom och rökt lax – ja tack! Passar fint till brunchbjudningen, eller varför inte som kvällstilltugg tillsammans med ett glas bubbel?

Du behöver

Antal portioner: 12 st.

  • 25 g färsk jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk sirap
  • 12–13 dl vetemjöl special
  • Äggvita till pensling

Exempel på tillbehör

Gör så här

  1. Tina räkor och löjrom enligt anvisning på förpackningarna.

  2. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och sirap.

  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och kör degen i maskin i ca 5 minuter.

  4. Låt degen jäsa i bunke under bakduk till dubbel storlek i ca 45 min.

  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar.

  6. Forma till runda bullar och tryck ut ett stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så att den blir jämn runt fingret.

  7. Låt det jäsa igen under handduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 minuter till.

  8. Sätt ugnen på 175 grader.

  9. Koka alla bagels lite i taget i kokande vatten i någon minut på varje sida.

  10. Låt ringarna torka snabbt på en kökshandduk och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.

  11. Pensla dem med uppvispad äggvita.

  12. Strö på vallmofrö och sesamfrö.

  13. Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter. 

  14. Lägg upp tillbehören i skålar och servera.