
Hembakade bagels med räkor och löjrom
Rykande färska bagels med räkor, löjrom och rökt lax – ja tack! Passar fint till brunchbjudningen, eller varför inte som kvällstilltugg tillsammans med ett glas bubbel?
Du behöver
Antal portioner: 12 st.
- 25 g färsk jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 1 msk salt
- 2 msk sirap
- 12–13 dl vetemjöl special
- Äggvita till pensling
Exempel på tillbehör
- 1 kg Pandalus räkor
- 80 g Pandalus löjrom
- Rökt lax
- Crème fraiche
- Grönsaker så som körsbärstomater, gurka, rödlök, rädisor
- Gräslök
- Dill
- Citron
Gör så här
- Tina räkor och löjrom enligt anvisning på förpackningarna.
- Lös upp jästen i vattnet och tillsätt salt och sirap.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och kör degen i maskin i ca 5 minuter.
- Låt degen jäsa i bunke under bakduk till dubbel storlek i ca 45 min.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 12 bitar.
- Forma till runda bullar och tryck ut ett stort hål i mitten med hjälp av pekfingret. Snurra ringen så att den blir jämn runt fingret.
- Låt det jäsa igen under handduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 45 minuter till.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Koka alla bagels lite i taget i kokande vatten i någon minut på varje sida.
- Låt ringarna torka snabbt på en kökshandduk och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla dem med uppvispad äggvita.
- Strö på vallmofrö och sesamfrö.
- Grädda gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
- Lägg upp tillbehören i skålar och servera.