Hemgjord aioli till räkorna

Hemgjord aioli till räkorna

Imponera på dina gäster med denna fantastiska hemgjorda aioli! Serveras med fördel tillsammans med räkor, gott bröd och andra härliga tillbehör.

Du behöver

Antal portioner: 3 dl dipp

  • Pandalus räkor
  • 1 stor vitlöksklyfta (riv eller pressa i vitlökspress)
  • 1,5 tsk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • 3 dl neutral olja (raps eller liknande)
  • 2 krm salt (ta i lite åt gången och smaka av)
  • C:a 1/2 krm cayennepeppar
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 1 tsk honung

Gör så här

  1. Se till att alla  ingredienser håller samma temperatur innan du startar.

  2. Plocka fram en smal och hög bunke, gärna en som passar ihop med din mixerstav.

  3. Lägg i samtliga ingredienser men avvakta med att ta i allt salt – börja med en liten mängd och tillsätt mer efterhand .

  4. Ta fram mixerstaven, och det viktiga här är att du börjar längst ner på botten av bunken. Lyft sedan mixern sakta uppåt medan du hela tiden kör på full hastighet. Du kommer se hur det bildas en tjock härlig majonnäs efterhand som du höjer mixern.

  5. När majonnäsen är klar så smakar du av med salt och eventuellt lite mer vitlök och  cayennepeppar (tänk på att smakerna sätter sig först efter ett tag så kan vara klokt att vänta lite med avsmakning).

  6. Aiolin håller sig i kyl minst en vecka, men oftast längre så smaka och lukta innan du slänger!

Löjromspizza