Het gumbogryta

Het gumbogryta

Gumbo är en mycket smakrik gryta med rötter i det cajunska köket i Louisiana. Cajun-köket är en underkategori av Louisianas matkultur som utvecklades av cajunbefolkningen. Det är en Louisiana-baserad matkultur som inkluderar influenser från amerikanska ursprungsbefolkningar, västafrikansk-, fransk- och spansk matlagning. Köket bygger på lokalt tillgängliga ingredienser och enkel tillagning. Historiskt sett lagade cajunbefolkningen sina maträtter, som till exempel gumbo, i en enda gryta. Kräftor, räkor och korv är vanliga ingredienser i många cajun-rätter. 

Förutom paprika, lök och selleri som är standard i de flesta cajunska rätterna bjuder vi i denna variant på bland annat härliga kräftor, chorizo och bacon – mardi gras-style!

Mardi gras är för övrigt franska och betyder ”fet tisdag”, som vi ju här i Sverige brukar förknippa med semlor. I den kristna delen av världen var fettisdagen ursprungligen den sista dagen innan fasteperioden började och på vilken man brukade vältra sig i fet, kaloririk mat för att förbereda sig inför den stundande fastan. Även om fasteperioden nuförtiden ofta uteblir så lever traditionen kvar i många delar av västvärlden – att vältra sig i fet mat under perioden innan påsk. I Louisiana i USA tar man dock festligheterna ett steg längre och i staden New Orleans de har en hel karnevalsäsong som sträcker sig från trettondagsafton fram till midnatt på fettisdagen.

Servera läckerheterna som en värmande gryta med ris till – eller varför inte tillsammans med ett gott bröd som en mustig soppa? 

Du behöver

Antal portioner: 4

  • Kräftstjärtar från 1 kg Pandalus kinesiska kräftor (spara gärna några hela kräftor till servering)
  • 1 paket bacon (tärnad)
  • 240 g chorizo
  • 2 gröna paprikor
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 gula lökar 
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja eller smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3,5 msk kycklingfond + 5-6 dl vatten
  • Några droppar tabasco
  • 1 tsk brun farin
  • 1 tsk paprikapulver, smoked
  • 300 g cocktailtomater
  • 3 msk tomatpuré 
  • 2 tsk cajunkrydda 
  • Salt och peppar 

Gör så här

  1. Tina kräftorna enligt anvisning på förpackningen.

  2. Plocka fram en rymlig stekgryta/traktörpanna.

  3. Skala och hacka samtliga grönsaker.

  4. Dela korven i bitar och fräs i en het panna tillsammans med bacon. Ta ur bacon och korv ur pannan när de fått färg och lägg åt sidan så länge (torka inte ur pannan – vi vill ha kvar de goda smakerna från korv och bacon).

  5. Häll i lite olja i pannan och lägg i den hackade löken och vitlöken. Bryn på tills löken börjar bli blank. Lägg i paprika, selleri, kryddor och farinsocker.

  6. Lägg i mjölet och rör runt så att det absorberas av fettet. Tillsätt vatten, fond samt tomatpuré och låt koka ihop.

  7. Lägg i cocktailtomaterna och låt dem precis mjukna. Smaka av med salt och peppar. 

  8. Vänd ner kräftstjärtar och strö över korv och bacon precis innan servering.