
Het gumbogryta
Gumbo är en mycket smakrik gryta med rötter i det cajunska köket i Louisiana. Cajun-köket är en underkategori av Louisianas matkultur som utvecklades av cajunbefolkningen. Det är en Louisiana-baserad matkultur som inkluderar influenser från amerikanska ursprungsbefolkningar, västafrikansk-, fransk- och spansk matlagning. Köket bygger på lokalt tillgängliga ingredienser och enkel tillagning. Historiskt sett lagade cajunbefolkningen sina maträtter, som till exempel gumbo, i en enda gryta. Kräftor, räkor och korv är vanliga ingredienser i många cajun-rätter.
Förutom paprika, lök och selleri som är standard i de flesta cajunska rätterna bjuder vi i denna variant på bland annat härliga kräftor, chorizo och bacon – mardi gras-style!
Mardi gras är för övrigt franska och betyder ”fet tisdag”, som vi ju här i Sverige brukar förknippa med semlor. I den kristna delen av världen var fettisdagen ursprungligen den sista dagen innan fasteperioden började och på vilken man brukade vältra sig i fet, kaloririk mat för att förbereda sig inför den stundande fastan. Även om fasteperioden nuförtiden ofta uteblir så lever traditionen kvar i många delar av västvärlden – att vältra sig i fet mat under perioden innan påsk. I Louisiana i USA tar man dock festligheterna ett steg längre och i staden New Orleans de har en hel karnevalsäsong som sträcker sig från trettondagsafton fram till midnatt på fettisdagen.
Servera läckerheterna som en värmande gryta med ris till – eller varför inte tillsammans med ett gott bröd som en mustig soppa?
Du behöver
Antal portioner: 4
- Kräftstjärtar från 1 kg Pandalus kinesiska kräftor (spara gärna några hela kräftor till servering)
- 1 paket bacon (tärnad)
- 240 g chorizo
- 2 gröna paprikor
- 2 stjälkar selleri
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk olja eller smör
- 3 msk vetemjöl
- 3,5 msk kycklingfond + 5-6 dl vatten
- Några droppar tabasco
- 1 tsk brun farin
- 1 tsk paprikapulver, smoked
- 300 g cocktailtomater
- 3 msk tomatpuré
- 2 tsk cajunkrydda
- Salt och peppar
Gör så här
- Tina kräftorna enligt anvisning på förpackningen.
- Plocka fram en rymlig stekgryta/traktörpanna.
- Skala och hacka samtliga grönsaker.
- Dela korven i bitar och fräs i en het panna tillsammans med bacon. Ta ur bacon och korv ur pannan när de fått färg och lägg åt sidan så länge (torka inte ur pannan – vi vill ha kvar de goda smakerna från korv och bacon).
- Häll i lite olja i pannan och lägg i den hackade löken och vitlöken. Bryn på tills löken börjar bli blank. Lägg i paprika, selleri, kryddor och farinsocker.
- Lägg i mjölet och rör runt så att det absorberas av fettet. Tillsätt vatten, fond samt tomatpuré och låt koka ihop.
- Lägg i cocktailtomaterna och låt dem precis mjukna. Smaka av med salt och peppar.
- Vänd ner kräftstjärtar och strö över korv och bacon precis innan servering.