Hjärtliga scones med vispad smetana och löjrom

Hjärtliga scones med vispad smetana och löjrom

Hjärtformade scones med massor av smaskiga tillbehör kan man bjuda på vid alla hjärtans dag, eller egentligen när som helst på året när man vill fira kärleken!
Ät gärna alldeles varma direkt från ugnen – blir det mot förmodan några kvar så frys in direkt och värm vid upptining så smakar de som nybakta igen.

Du behöver

Antal portioner: c:a 4

Scones

  • 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 125 g smör (kylskåpskallt skuret i små bitar – hyvla gärna med ostskärare för enkel hantering så får du perfekta bitar)
  • 4 dl filmjölk

Tillbehör

  • En förpackning Pandalus löjrom
  • 2 dl smetana (gärna vispad)
  • Picklad rödlök
  • Hackad gräslök
  • Riven, lagrad ost
  • Dill

Gör så här

  1. Lägg samtliga torra ingredienser i en bunke.

  2. Tillsätt smöret i bitar och fördela så att du får en grynig massa (en assistent är suverän till detta, men rentvättade händer funkar också utmärkt).

  3. Ta i lite filmjölk åt gången tills degen går ihop.

  4. Lägg degen på ett mjölat bakbord och tryck ut en platta, c:a 2 cm hög  (ha lite mjöl på händerna så kladdar det inte).

  5. Stansa ut hjärtan med hjälp av en pepparkaksform,

  6. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda på 225 ° tills sconesen rest sig och blivit gyllenbruna (tar c:a 10-15 min).

  7. Vispa smetena med elvisp tills den blir fluffig (när du börjar vispa blir den först lös för att sedan bli fluffig efter en stund).

  8. Lägg upp alla tillbehör i små skålar.

  9. Servera sconesen nygräddade tillsammans med tillbehören