Hummerravioli

Hummerravioli

Imponera på dina gäster med en hemmagjord hummerravioli som serveras tillsammans med en ljuvlig hummersås. Supergott och lyxigt!

Du behöver

Antal portioner 4–6

Fyllning

  • Kött från 3 Pandalus humrar
  • 75 g smör
  • 150 g vitkål
  • 2-3 schalottenlökar
  • 200 g färskost
  • 50 g finriven parmesan
  • 1 krm cayennepeppar
  • Smaka av med salt och peppar

Pastadeg

  • Ca 5 dl Tipo 00 vetemjöl (Tipo 00 är ett extra proteinrikt mjöl som ger en elastisk pastadeg)
  • 1,5 krm salt
  • 4 ägg
  • 2 msk smaknueutral olja 

Sås

  • Ca 1 msk olja att fräsa grönsakerna
  • 2 schalottenlökar
  • 2 morötter
  • Ca 80 g fänkål
  • 3 matskedar tomatpuré
  • 3-4 kvistar färsk  timjan
  • 1 liter skaldjursfond / hummerfond (gör gärna egen på hummerresterna från fyllningen)
  • 1 dl vitt vin
  • 1,5 dl grädde
  • 200 g smör i bitar (mixas ner i såsen precis innan servering)
  • Smaka av med lite champangevinäger alternativt vitvinsvinäger, salt och peppar

Gör så här

Pastadeg

  1. Måtta upp mjölet i en vid bunke eller direkt på bänken, tillsätt salt.

  2. Forma en grop i mitten av mjölet och knäck i samtliga ägg samt häll i oljan.

  3. Börja  arbeta ihop äggen i mitten först, ch arbeta dig sedan utåt kanten så att mjölet går ihop med äggen.

  4. Arbeta degen ordentligt och lägg sedan att vila i kylen i någon timma.

Fyllning

  1. Tina humrarna enligt anvisning på förpackningen.

  2. Skala och hacka lök och vitkål i fina bitar.

  3. Värm smöret i stekpanna och lägg i lök och vitkål (låt det gå på låg värme tills bitarna blir blanka och mjuka).
    Ställ åt sidan så att det svalnar lite.

  4. Hacka hummern riktigt fint och riv parmesan.

  5. Blanda ihop med färskosten och tillsätt löken och vitkålen (sila bort överflödig vätska).

  6. Krydda upp med cayennepeppar, salt och svartpeppar.

  7. Smaka av och ställ kallt medan du förbereder pastan.

  8. Använd gärna en pastamaskin för att få riktigt tunna, fina pastaplattor.

  9. Lägg sedan ut en pastaplatta och klicka eller spritsa ut hummerfyllningen med jämna mellanrum.

  10. Lägg över en pastaplatta och stansa sedan ut cirklar med hjälp av en stans eller liknande (ett litet glas funkar också).

  11. Tryck ihop kanterna ordentligt så att fyllningen stannar på plats.

Sås

  1. Skala och hacka grönsakerna i grova bitar.

  2. Hetta upp oljan och lägg i grönsaker och timjan.

  3. Låt grönsakerna svettas lite så de blir blanka och ha sedan i tomatpurén som du låter rostas med lite snabbt.

  4. Häll i fonden och låt stå och puttra så att mängden vätska halveras.

  5. Tillsätt grädde mot slutet och koka upp.

  6. Sila av såsen.

Servering

  1. Låt såsen få ett snabbt uppkok och mixa ner smöret i såsen (mixa gärna lite extra så att det skummar härligt).

  2. Låt raviolin precis få landa i hummersåsen och lägg upp på tallrikar direkt.

  3. Lägg på bladpersilja.

  4. Droppa gärna lite syrad grädde i såsen och strö över lite krossade valnötter på toppen.