Hummersoppa med lättvispad grädde
När man vill unna sig själv och dem man tycker om det där lilla extra – vad passar då inte bättre att bjuda på än denna mustiga hummersoppa med lättvispad grädde? Lyxigt och supergott!
Du behöver
Antal portioner: 4 portioner som huvudrätt, alternativt 6-8 som förrätt.
- 4 st Pandalus humrar
- 3-4 morötter, hackade i grova bitar
- 3 st charlottenlokar
- 2 st vitlöksklyftor
- C:a 100 g palsternacka, hackat i grova bitar
- C:a 100 g rotselleri, hackat i grova bitar
- 2-3 msk tomatpuré
- 1 chili
- 2 dl vitt vin
- C:a 2 liter vatten
- C:a 0.5 msk paprikapulver
- 2 msk fisksås
- Salt och cayennepeppar
- 3 dl grädde till servering
Gör så här
- Börja med att ta tillvara på köttet från humrarna – bryt loss klorna hela och ta ut stjärten i ett helt stycke.
- Plasta och lägg i kylen så länge.
- Sätt ugnen på 225°c.
- Lägg resterna från hummern samt morot, palsternacka, rotselleri, lök, vitlök, och chili i en långpanna.
- Rosta i ugnen i c:a 25 min.
- Tag fram en rejäl kastrull och häll över allt från långpannan.
- Rör ner tomatpurén och paprikapulver samt tillsätt vin och vatten.
- Låt koka upp och sänk värmen så att det sjuder.
- Låt sjuda i c:a 30 min (den ska reduceras sa att du har c:a 1,5 liter vätska kvar) och sila sedan av fonden.
- Häll tillbaka den avsilade fonden i kastrull och tillsätt fisksås.
- Addera salt och cayennepeppar.
- Smaka av och reducera eventuellt fonden
ytterligare om det behövs (den ska vara mustig i smaken, men blir lite mildare när man rör ner grädden vid servering).
Till servering – vispa grädden till lättvispad konsistens. Tag fram hummerstjärtar- och klor ur kylen. Häll upp soppan i djupa tallrikar och lägg i den hela stjärten, dekorera med klorna och klicka i ordentligt med grädde i varje skål. Glöm inte att lägga fram en nötknäppare eller liknande på bordet till att knäcka klorna.