Hummersoppa med lättvispad grädde

Hummersoppa med lättvispad grädde

När man vill unna sig själv och dem man tycker om det där lilla extra – vad passar då inte bättre att bjuda på än denna mustiga hummersoppa med lättvispad grädde? Lyxigt och supergott!

Du behöver

Antal portioner: 4 portioner som huvudrätt, alternativt 6-8 som förrätt. 

  • 4 st Pandalus humrar  
  • 3-4 morötter, hackade i grova bitar
  • 3 st charlottenlokar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • C:a 100 g palsternacka, hackat i grova bitar
  • C:a 100 g rotselleri, hackat i grova bitar
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 chili
  • 2 dl vitt vin
  • C:a 2 liter vatten
  • C:a 0.5 msk paprikapulver
  • 2 msk fisksås
  • Salt och cayennepeppar
  • 3 dl grädde till servering 

Gör så här

  1. Börja med att ta tillvara på köttet från humrarna – bryt loss klorna hela och ta ut stjärten i ett helt stycke.

  2. Plasta och lägg i kylen så länge.

  3. Sätt ugnen på 225°c.

  4. Lägg resterna från hummern samt morot, palsternacka, rotselleri, lök, vitlök, och chili i en långpanna.

  5. Rosta i ugnen i c:a 25 min.

  6. Tag fram en rejäl kastrull och häll över allt från långpannan.

  7. Rör ner tomatpurén och paprikapulver samt tillsätt vin och vatten.

  8. Låt koka upp och sänk värmen så att det sjuder.

  9. Låt sjuda i c:a 30 min (den ska reduceras sa att du har c:a 1,5 liter vätska kvar) och sila sedan av fonden.

  10. Häll tillbaka den avsilade fonden i kastrull och tillsätt fisksås.

  11. Addera salt och cayennepeppar.

  12. Smaka av och reducera eventuellt fonden

    ytterligare om det behövs (den ska vara mustig i smaken, men blir lite mildare när man rör ner grädden vid servering).

  13. Till servering – vispa grädden till lättvispad konsistens. Tag fram hummerstjärtar- och klor ur kylen. Häll upp soppan i djupa tallrikar och lägg i den hela stjärten, dekorera med klorna och klicka i ordentligt med grädde i varje skål. Glöm inte att lägga fram en nötknäppare eller liknande på bordet till att knäcka klorna.