
Jambalaya
Jambalayan tros ha sitt ursprung i New Orleans och är som en kreolsk variant av den spanska paellan och är en vanligt förekommande rätt under mardi gras-festligheterna.
Mardi gras är för övrigt franska och betyder ”fet tisdag”, som vi ju här i Sverige brukar förknippa med semlor. I den kristna delen av världen var fettisdagen ursprungligen den sista dagen innan fasteperioden började och på vilken man brukade vältra sig i fet, kaloririk mat för att förbereda sig inför den stundande fastan. Även om fasteperioden nuförtiden ofta uteblir så lever traditionen kvar i många delar av västvärlden – att vältra sig i fet mat under perioden innan påsk. I Louisiana i USA tar man dock festligheterna ett steg längre och i staden New Orleans har de en hel karnevalsäsong under mardi gras-perioden som sträcker sig från trettondagsafton fram till midnatt på fettisdagen.
Förutom med ris och kräftor kan jambalayan varieras oändligt – denna variant med bland annat kyckling, kryddig korv och paprika är perfekt till bjudningen eller till mardi gras-festen. Så gott och smakrikt!
Du behöver
Antal portioner: 6
- 1 kg Pandalus kräftor
- 500 g kycklinginnerfilé
- 4 st kryddkorvar (t.ex. het chorizo)
- 3 st små paprikor (välj färg efter smak – går även bra att ta en av varje)
- 4 dl långkornigt ris (t.ex. basmatiris eller jasminris)
- 2 msk olja
- 2 msk smör
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk cajunkrydda
- 1 krm cayennepeppar
- 1 tsk salt
- 1-2 stjälkar selleri
- Ca 8 dl vatten (kokas upp innan det ska i pannan)
- 390 g finkrossade tomater
- 3,5 msk koncentrerad kycklingfond
- Salt och peppar
- Paprikapulver
- Några kvistar bladpersilja
Gör så här
- Tina kräftorna enligt anvisning på förpackningen.
- Strimla kyckling och skär korven i slantar.
- Ta fram med en rejäl stekgryta/traktörpanna och börja med att steka kycklingen (krydda med lite salt peppar och eventuellt lite paprikapulver om du önskar). När kycklingen börjar bli klar lägger du i korven och låter även den få färg.
- Ta upp korv och kyckling ur pannan och lägg i lite mer smör och olja (torka inte ur pannan – vi vill ha kvar smakerna från kyckling och korv).
- Lägg i finhackad lök- och vitlök samt kryddor. Tillsätt riset och låt det fräsa med en stund. Lägg i strimlade paprikor & selleri.
- Koka upp vattnet och häll över riset. Tillsätt tomatkross och kycklingfond, låt puttra tills riset är klart och vätskan absorberats (ska ha konsistens av en lös risgrynsgröt). Smaka av med salt och peppar.
- Lägg på persilja, den förstekta kycklingen- och korven och till sist kräftorna.
- Servera direkt.
- Tina kräftorna enligt anvisning på förpackningen.