Kräftor från Turkiet

Kräftor från Turkiet

Redan 1969 introducerade vi den turkiska kräftan i Sverige. Smaken och kvalitén gjorde snabbt de lättskalade, välmatade kräftorna (Astacus leptodactylus) från bergssjöarnas rena vatten till en självklar favorit på våra svenska kräftkalas.

Sedan dess har produktionen förfinats med svenska recept, äkta krondill och vår egen personal på plats. Vårt goda samarbete med de turkiska kräftfiskarna ger oss alltid det bästa urvalet av deras traditionellt vildfångade kräftor, som fått utvecklas helt naturligt i bergens klara sjöar.

Hög kvalitet och en omsorgsfull tillagning har genom åren gjort Pandalus vildfångade turkiska kräftor till en omtyckt hedersgäst hos alla kräftans vänner.

Vi arbetar alltid med att förbättra både hanteringen och kvalitetskontrollen av våra kräftor. Det tror vi är den bästa garantin för en riktigt fin smakupplevelse.

Ha det så bra under kräftmånen önskar alla vi på Pandalus!

Hemköp, Tempo, Närlivs

Pandalus vet tyvärr inte exakt vilka butiker som säljer vilka produkter men samtliga finns hos kedjornas centrallager och därmed kan alla dessa butiker beställa hem dem.

INGREDIENSER: Kokta, färskfrysta turkiska kräftor (Astacus leptodactylus) i en lag bestående av vatten, krondill, salt och socker.

ALLERGEN: KRÄFTDJUR.

VIKT: Kräftor 700 g netto.

NÄRINGSVÄRDE      per 100 G       REF. intag* 
Energi…………………………308kJ/73 kcl………4 %
Fett …………………………….0.6 g………………….…1 %
varav mättat fett……….0.2 g……………………0 %
Kolhydrat……………………0.5 g…………………0,5 %
varav sockerarter………..0 g…………………….0 %
Protein………………………16.3 g…………………..34 %
Salt…………………………..…2.5 g…………………..42 %

UPPTINING: Vi tycker kräftorna smakar som allra bäst när de får tina långsamt i den obrutna vakuumförpackningen i kylskåp i 2 dygn.

SNABBTINING: Lägg den obrutna förpackningen i rikligt med kallt
vatten i cirka 1,5 timme.

KÄLLSORTERING: Ytterkartongen sorteras som papper, plasttråget som hårdplast och plastpåsen som mjukplast. Alla material i förpackningen är godkända enligt Normpack.

MILJÖANSVAR: Pandalus tar ett miljömässigt, socialt och etiskt ansvar för produktion och transporter.

URSPRUNG: Vildfångade kräftor (Astacus leptodactylus) från turkiska bergssjöar. Producerade i Turkiet för Pandalus AB, 121 18 Johanneshov, Sverige.

FÅNGSTMETOD: Vildfångade med mjärdar.

Hur äter man kräftor?

Kräftans stjärt innehåller mycket gott kött och är enkel att hantera. Många gillar den bäst. Men det finns fler smarriga ställen på kräftan. För att hitta dem alla kan du göra som den sanna kräftälskaren; sug, bryt, skär, njut!
 

1. Sug

Börja med att suga ur det salta, dilliga spadet från kräftans undersida. Glöm inte att sörpla ordentligt, det hör till! Eller för all del, bryt av ett av de främre små ”benen” vid andra leden inifrån och använd som sugrör – ljudlöst och effektivt.
 

2. Bryt

Låter makabert, men kräftor kräver detta handlag. (Ibland också ganska starka nypor eller en riktigt bra kniv). Bryt av klor och ben från kroppen. Bryt också av den rörliga delen på klon och ät köttet, sug ur spadet i resten av klon och ät innandömet.

3. Skär

Oavsett hur du hanterat kräftan hittills så är det nu dags att ta fram kniven. Sätt den bakom ögonen och skär av ryggskölden. Lyft sedan av skölden, använd kniven igen för att skrapa av och njuta av det krämiga kräftsmöret på insidan av skölden. Sug lite ovanifrån.

4. Njut!

En kräftälskare har så klart njutit hela vägen fram till detta också. Men nu är det så äntligen dags för höjdpunkten – stjärten! Du kommer åt den genom att bryta bort skalet från sidorna. Dra isär stjärten på längden och ta bort den svarta tarmen. Ät och njut!