
Jordärtskockssoppa med kammusslor
Denna krämiga jordärtskockssoppa med halstrade kammusslor kan serveras både som förrätt och huvudrätt (anpassa bara portionsstorlekarna efter önskemål). Toppa soppan med korianderolja och rotfruktschips för en extra lyxig känsla!
Du behöver
Antal portioner: 4
Jordärtskockssoppa
- 500 g skalade och tärnade jordärtskockor
- 2 hackade schalottenlökar
- 1 dl vitt vin
- 5 dl ljus hönsfond
- 2 dl grädde
- 2 msk smör
- Salt
Halstrade pilgrimsmusslor
- 4- 8 st Pandalus kammusslor
- Olja och smör till stekning
Korianderolja
- 2 dl färsk koriander
- 1 dl mild olivolja eller rapsolja
- 1 liten vitlöksklyfta, skalad och hackad
- 1 tsk fint rivet citronskal
- 1 krm salt
Topping
- Rotfruktschips (färdigköpta)
- Korianderblad
Gör så här
Jordärtskockssoppa
- Sautera lök och jordärtskockor i smör.
- Häll på vinet och koka ihop.
- Tillsätt buljong och grädde och låt sjuda i c:a 15 min tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med salt.
Halstrade pilgrimsmusslor
- Stek pilgrimsmusslorna på hög värme i olja och salt i 30 sek på ena sidan.
- Lägg i 2 matskedar smör och vänd musslorna, stek i 30 sek till.
Korianderolja
- Mixa alla ingredienser slätt.
- Häll upp i en flaska som den är- eller låt stå en timme och sila sedan genom silduk eller finmaskig sil.
Servering
- Häll soppan i en djup tallrik.
- Lägg på musslorna.
- Garnera med rotfruktschips och korianderblad.
- Ringla över korianderoljan.