Kalljäst löjromspizza

Kalljäst löjromspizza

Bjud dina gäster på denna riktigt läckra löjromspizza! Det finns flera fördelar med en kalljäst deg – bland annat att det krävs en mindre mängd jäst, att smakerna i mjölet får tid att utvecklas bättre under den långa jäsningen samt att bottnarna får en kraftigare och godare  konsistens. Servera och njut!

Du behöver

Antal portioner: 2 stora pizzor

Deg

  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl olja
  • C:a 9 dl proteinrikt mjöl (t.ex. vetemjöl special)

Topping

  • 80 g Pandalus löjrom
  • C:a 2 dl crème fraiche
  • 200 g lagrad riven ost (t.ex. västerbottenost)
  • Finskuren gräslök
  • 1 dl crème fraiche alternativt smetana
  • Rödlök, tunt skivad
  • Några klyftor citron
  • Dillkvistar

Gör så här

  1. Lägg jästen i en bunke.

  2. Blanda i vatten, salt, honung och olja.

  3. Tillsätt lite mjöl åt gången så att det blir lagom (för lite är bättre än för mycket).

  4. Knåda ihop degen ordentligt och täck med plastfolie, lock eller liknande.

  5. Ställ i kylen över natten eller minst 8 timmar.

  6. När degen är färdigjäst till ungefär dubbel storlek – stjälp upp den och dela 2 bitar utan att bearbeta degen.

  7. Var varsam med degen när du ska forma ut den – lägg den på ett mjölat bakbord och tryck försiktigt med fingrarna från mitten och utåt. Låt en liten kant vara kvar som håller fyllningen på plats.

  8. Sätt ugnen på 250°c.

  9. Bre på crème fraiche, strö över ost och grädda pizzorna i ugnen (gräddningstid kan variera då temperaturen skiljer sig åt men en tumregel är att pizzan ska höja sig fint och få färg).

  10. När pizzorna är färdiggräddade så lägger du på övrig topping – börja med att klicka på crème fraiche och fortsätt sedan med löjrom, rödlök, gräslök och dill. Sist droppar du över lite citron.