Kammusslor med romescosås
En mustig och färgstark förrätt som passar perfekt till höstiga och vintriga middagar.
Du behöver
2 portioner
- 1 påse Pandalus kammusslor (150 gram)
- 1 röd paprika
- 2 tomater
- 1/2 vitlökshuvud
- 1 gul lök
- 1/2 dl olivolja
- 2 röda chilifrukter (experimentera gärna med olika sorter)
- 20g brödsmulor (gärna surdeg)
- 1/2 matsked citronjuice
- 1 tesked rökt
- paprikapulver
- En skvätt sherryvinäger
- Salt & peppar
- Hackade valnötter (att toppa såsen med)
Gör så här
- Tina kammusslorna
- Ugnsgrilla samtliga grönsaker förutom chilin på 225° i cirka 25-30 minuter, eller tills skalet lätt svartnat. Vitlökshuvudet delas med fördel på hälften och grillas med skal på.
- Rosta brödsmulorna och valnötterna var för sig i en skvätt olivolja på medelvärme. Lägg därefter åt sidan och invänta nästa moment.
- Skala tomaterna, vitlöksklyftorna samt paprikan, och avlägsna kärnorna, när de svalnat en aning. Mixa sedan grönsakerna tillsammans med chili, brödsmulor, citronjuice, olivolja och kryddor i en mixer till en tjock sås. Smaka upp med en skvätt sherryvinäger.
- Torka av kammusslorna med hushållspapper och stek hastigt på hög värme i olivolja och smör, cirka 1 minut på varje sida.
- Servera romescosåsen med en handfull rostade valnötter och de stekta kammusslorna