Kammusslor med romescosås

Kammusslor med romescosås

En mustig och färgstark förrätt som passar perfekt till höstiga och vintriga middagar.

Du behöver

2 portioner

  • 1 påse Pandalus kammusslor (150 gram)
  • 1 röd paprika
  • 2 tomater
  • 1/2 vitlökshuvud
  • 1 gul lök
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 röda chilifrukter (experimentera gärna med olika sorter)
  • 20g brödsmulor (gärna surdeg)
  • 1/2 matsked citronjuice
  • 1 tesked rökt
  • paprikapulver
  • En skvätt sherryvinäger
  • Salt & peppar
  • Hackade valnötter (att toppa såsen med)

Gör så här

  1. Tina kammusslorna

  2. Ugnsgrilla samtliga grönsaker förutom chilin på 225° i cirka 25-30 minuter, eller tills skalet lätt svartnat. Vitlökshuvudet delas med fördel på hälften och grillas med skal på.

  3. Rosta brödsmulorna och valnötterna var för sig i en skvätt olivolja på medelvärme. Lägg därefter åt sidan och invänta nästa moment.

  4. Skala tomaterna, vitlöksklyftorna samt paprikan, och avlägsna kärnorna, när de svalnat en aning. Mixa sedan grönsakerna tillsammans med chili, brödsmulor, citronjuice, olivolja och kryddor i en mixer till en tjock sås. Smaka upp med en skvätt sherryvinäger.

  5. Torka av kammusslorna med hushållspapper och stek hastigt på hög värme i olivolja och smör, cirka 1 minut på varje sida.

  6. Servera romescosåsen med en handfull rostade valnötter och de stekta kammusslorna