Kräftor i burk à la cajun

Kräftor i burk à la cajun

Cajun-köket är en underkategori av Louisianas matkultur som utvecklades av cajunbefolkningen. Det är en Louisiana-baserad matkultur som inkluderar influenser från amerikanska ursprungsbefolkningar, västafrikansk-, fransk- och spansk matlagning.

Köket bygger på lokalt tillgängliga ingredienser och enkel tillagning. Historiskt sett lagade cajunbefolkningen sina maträtter, som till exempel gumbo, i en enda gryta. Kräftor, räkor och korv är vanliga ingredienser i många cajun-rätter. 

Dessa inlagda kräftor med kryddig cajunsmak kan med fördel serveras som en sidorätt på kräftskivan, gärna tillsammans med lite bröd – det smakar fantastiskt gott att doppa brödet i kräftlagen. Alternativt ställ helt enkelt till med mardi gras-fest i januari – februari!

Mardi gras är franska och betyder ”fet tisdag”, som vi ju här i Sverige brukar förknippa med semlor. I den kristna delen av världen var fettisdagen ursprungligen den sista dagen innan fasteperioden började och på vilken man brukade vältra sig i fet, kaloririk mat för att förbereda sig inför den stundande fastan. Även om fasteperioden nuförtiden ofta uteblir så lever traditionen kvar i många delar av västvärlden – att vältra sig i fet mat under perioden innan påsk. I Louisiana i USA tar man dock festligheterna ett steg längre och i staden New Orleans de har en hel karnevalsäsong som sträcker sig från trettondagsafton fram till midnatt på fettisdagen. 

Du behöver

Antal portioner: räcker som sidorätt åt ca 4 personer

  • Kräftstjärtar från 1 kg Pandalus kräftor samt ca 15 klor
  • 1 citron (skivas i halvmånar)
  • 1 rödlök (tunt skivad)
  • 1, 5 dl neutral olja 
  • 1 dl vitvinsvinäger 
  • 1/2 msk cajunkrydda 
  • 1 tsk salt 
  • 1 -2 klyftor tunt skivad  vitlök
  • 3 msk honung 
  • 1/2 tsk senapsfrön 
  • 1/2 tsk chiliflakes 
  • 2-3 kvistar persilja (finhackas)
  • 6-7 droppar tabasco (gärna med smak av smoked chipotle)

Gör så här

  1. Tina kräftorna enligt anvisning på förpackningen.

  2. Skala kräftorna och fördela stjärtar samt några av klorna i fyra små portionsburkar, alternativt i en enda stor burk.

  3. Vispa ihop vitvinsvinäger och olja, tillsätt honung, chiliflakes, salt, tabasco och cajunkrydda. 

  4. Fördela rödlök, citronskivor, lagerblad, persilja och senapsfrön i burkarna och häll över olje- och vitvinsvinägerlagen över alla ingredienser. 

  5. Ställ i kyl i minst ett par timmar men gärna över natten så att smakerna går ihop ordentligt.