
Kräftor i burk à la cajun
Cajun-köket är en underkategori av Louisianas matkultur som utvecklades av cajunbefolkningen. Det är en Louisiana-baserad matkultur som inkluderar influenser från amerikanska ursprungsbefolkningar, västafrikansk-, fransk- och spansk matlagning.
Köket bygger på lokalt tillgängliga ingredienser och enkel tillagning. Historiskt sett lagade cajunbefolkningen sina maträtter, som till exempel gumbo, i en enda gryta. Kräftor, räkor och korv är vanliga ingredienser i många cajun-rätter.
Dessa inlagda kräftor med kryddig cajunsmak kan med fördel serveras som en sidorätt på kräftskivan, gärna tillsammans med lite bröd – det smakar fantastiskt gott att doppa brödet i kräftlagen. Alternativt ställ helt enkelt till med mardi gras-fest i januari – februari!
Mardi gras är franska och betyder ”fet tisdag”, som vi ju här i Sverige brukar förknippa med semlor. I den kristna delen av världen var fettisdagen ursprungligen den sista dagen innan fasteperioden började och på vilken man brukade vältra sig i fet, kaloririk mat för att förbereda sig inför den stundande fastan. Även om fasteperioden nuförtiden ofta uteblir så lever traditionen kvar i många delar av västvärlden – att vältra sig i fet mat under perioden innan påsk. I Louisiana i USA tar man dock festligheterna ett steg längre och i staden New Orleans de har en hel karnevalsäsong som sträcker sig från trettondagsafton fram till midnatt på fettisdagen.
Du behöver
Antal portioner: räcker som sidorätt åt ca 4 personer
- Kräftstjärtar från 1 kg Pandalus kräftor samt ca 15 klor
- 1 citron (skivas i halvmånar)
- 1 rödlök (tunt skivad)
- 1, 5 dl neutral olja
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1/2 msk cajunkrydda
- 1 tsk salt
- 1 -2 klyftor tunt skivad vitlök
- 3 msk honung
- 1/2 tsk senapsfrön
- 1/2 tsk chiliflakes
- 2-3 kvistar persilja (finhackas)
- 6-7 droppar tabasco (gärna med smak av smoked chipotle)
Gör så här
- Tina kräftorna enligt anvisning på förpackningen.
- Skala kräftorna och fördela stjärtar samt några av klorna i fyra små portionsburkar, alternativt i en enda stor burk.
- Vispa ihop vitvinsvinäger och olja, tillsätt honung, chiliflakes, salt, tabasco och cajunkrydda.
- Fördela rödlök, citronskivor, lagerblad, persilja och senapsfrön i burkarna och häll över olje- och vitvinsvinägerlagen över alla ingredienser.
- Ställ i kyl i minst ett par timmar men gärna över natten så att smakerna går ihop ordentligt.