Kräftsallad

Kräftsallad

En matig och riktigt god sallad där de salta kräftorna får sällskap av en bönmix som fått ligga och dra i vinegrett samt lite söt melon och syrlig harsyra. Funkar lika bra som huvudrätt som en del av buffén!

Du behöver

Antal portioner: som ensamrätt till 2 pers, som del av buffé till c:a 5-6 pers

  • 1 kg Pandalus kräftor (c:a 15-20 kräftstjärtar och glöm ej köttet i klorna)
  • C:a 200 g tärnad melon (honungsmelon/ pielde sapo eller liknande). Observera att vikt avser melon utan skal och kärnor.
  • 200 g blandade bönor (till exempel en frysblandning på sojabönor, vita bönor och kidneybönor).
  • 1 liten rödlök
  • 1 sats vinegrett (se recept nedan)
  • 1 st kålrabbi i tunna skivor (lägg gärna i isvatten för extra krisp)
  • 150-200 g harsyra (får du inte tag på harsyra så använd dig av nån finbladig sallad, men ta gärna en promenad i skogen och plocka lite av denna välsmakande ört som ger fin syra åt rätten, om möjligt).

Vinegrett

  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 3 msk olivolja, av bra kvalitet
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att koka upp saltat vatten till bönorna. Lägg i bönorna och låt koka c:a 2 min. Skölj dem i kallt vatten så att de kyls ner.

  2. Finhacka rödlöken och blanda ihop med vinegretten. Vänd ner bönorna och låt stå och dra svalt.

  3. Skala kräftorna.

  4. Skala och tärna melonen.

  5. Hyvla kålrabbin riktigt tunt (mandolin är absolut lättast att använda).

  6. Skölj och rensa harsyran.

  7. Ta fram ett fat och bygg nu din sallad. Börja med bönorna i botten och fortsätt sedan med melon, kålrabbi, harsyra och till sist kräftorna.