
Kräftsallad
En matig och riktigt god sallad där de salta kräftorna får sällskap av en bönmix som fått ligga och dra i vinegrett samt lite söt melon och syrlig harsyra. Funkar lika bra som huvudrätt som en del av buffén!
Du behöver
Antal portioner: som ensamrätt till 2 pers, som del av buffé till c:a 5-6 pers
- 1 kg Pandalus kräftor (c:a 15-20 kräftstjärtar och glöm ej köttet i klorna)
- C:a 200 g tärnad melon (honungsmelon/ pielde sapo eller liknande). Observera att vikt avser melon utan skal och kärnor.
- 200 g blandade bönor (till exempel en frysblandning på sojabönor, vita bönor och kidneybönor).
- 1 liten rödlök
- 1 sats vinegrett (se recept nedan)
- 1 st kålrabbi i tunna skivor (lägg gärna i isvatten för extra krisp)
- 150-200 g harsyra (får du inte tag på harsyra så använd dig av nån finbladig sallad, men ta gärna en promenad i skogen och plocka lite av denna välsmakande ört som ger fin syra åt rätten, om möjligt).
Vinegrett
- 1,5 msk vitvinsvinäger
- 3 msk olivolja, av bra kvalitet
- 1 tsk honung
- 1 krm salt
- 0,5 krm nymald svartpeppar
Gör så här
- Börja med att koka upp saltat vatten till bönorna. Lägg i bönorna och låt koka c:a 2 min. Skölj dem i kallt vatten så att de kyls ner.
- Finhacka rödlöken och blanda ihop med vinegretten. Vänd ner bönorna och låt stå och dra svalt.
- Skala kräftorna.
- Skala och tärna melonen.
- Hyvla kålrabbin riktigt tunt (mandolin är absolut lättast att använda).
- Skölj och rensa harsyran.
- Ta fram ett fat och bygg nu din sallad. Börja med bönorna i botten och fortsätt sedan med melon, kålrabbi, harsyra och till sist kräftorna.