Kryddig soppa med kräftor

Foto: Sophie Björkman

Kryddig soppa med kräftor, lax och saffran

Bjud på en mustig fisk- och skaldjurssoppa fylld med kryddor och härliga färger. 

Dela på facebook

Du behöver

4 portioner
Tillagningstid: 45 min

  • Du behöver:
    500 g lax
  • 1 paket Kräftkungens Special
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 1,5 liter vatten
  • 3 st fiskbuljongtärningar
  • 1 burk körsbärstomater
  • 1 kuvert saffran
  • Dill
  • Salt
  • Peppar
  • Chiliflakes

Gör så här

  1. Tina kräftorna (helst långsamt under några dagar)

  2. Skala alla kräftstjärtar och några ”hela” kräftor och ta även med kött från klorna. Spara några kräftor till dekoration

  3. Hacka gul lök och vitlök. Skiva fänkålen tunt och dela morötterna i stavar

  4. Fräs löken i olivolja, lägg efter några minuter i fänkål och morötter
  5. Häll i vattnet och smula ner de buljongtärningarna

  6. Ta en djup skål och häll ner körsbärstomaterna, ta sönder dem lite grann med händerna och lägg sedan ner i soppan

  7. Krydda soppan med salt, peppar och chiliflakes (snåla inte)

  8. Koka upp och låt soppan koka under lock i cirka 30 minuter

  9. Blanda i saffran efter halva koktiden (15 minuter)

  10. Skär fisken i lika stora bitar

  11. Lägg i fisken och låt sjuda i cirka 5 minuter. Lägg sedan i kräftorna

  12. Toppa med lite dill och servera gärna soppan med lite vitlöksbröd