Lättgravad rödingtartar med löjrom

Lättgravad rödingtartar med löjrom

En fantastisk tartar med spenat – och dillmajonäs, friterad jordärtskocka och löjrom skapad av Anna Karlsson. Rödlöken serverades som tillbehör och syns ej på bilden men kan med fördel läggas på själva tartaren.

Dela på facebook

Du behöver

4 portioner

Rödingtartar:

  • 1 burk Pandalus löjrom (2 msk till tartaren, resten till garnering)
  • 2 rödingfilé
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk salt
  • 1 tsk kallpressad rapsolja
  • Svartpeppar

Spenat- och dillmajonnäs:

  • 2 äggula
  • 1 tsk ättiksprit 12 %
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 tsk honung
  • 1 näve babyspenat
  • 2 msk färsk dill
  • 2 dl rapsolja
  • Salt & peppar
  • Citronsaft

Garnering:

  • Pandalus löjrom
  • 1 påse jordärtskockor
  • Frityrolja
  • Rödlök, finhackad
  • Färsk dragon
  • Spenatblad

Gör så här

  1. Frys eventuellt fisken innan tillagning

  2. Tina löjrommen

Rödingtartar:

  1. Blanda salt och socker och gnid in rödingfiléerna. Låt dra i minst en timme.

  2. Skölj bort överflödig vätska och torka av fisken.

  3. Skär rödingen i små tärningar till en tartar. Blanda tartaren med kallpressad rapsolja, nymalen svartpeppar och 2 msk löjrom. Låt stå.

Majonnäs

  1. Hetta upp bladspenaten i en torr stekpanna tills de ”vissnar” och blir lite mörka (går fort)

  2. Mixa äggulor, ättika, dijonsenap, honung, dill och den stekta bladspenaten. Mixa väl med en stavmixer tills det är helt grönt och tillsätt sedan oljan successivt till en tjock majonnäs. Smaka av den med citronsaft (för högre syra), dijonsenap, salt och nymalen svartpeppar. 

Friterad jordärtskocka

  1. Skölj jordärtskockorna och hyvla med en potatisskalare (behåll skalet på).
  2. Hetta upp oljan till 160-170 grader och fritera skockan tills de är gyllene och krispiga. Ta upp, låt rinna av på hushållspapper och salta.

Garnera

  1. Lägg upp spenatbladen på en tallrik och ställ en tartarstans ovanpå. Skeda i rödingtartaren och tryck till med sked så den håller ihop när stansringen lyfts bort (tips är att olja stansen innan så blir det lättare att ta bort den).

  2. Lägg eventuellt på finhackad rödlök högst upp på tartaren (eller servera som tillbehör) och lyft bort stansringen. Klicka ut majonnäsen runt tartaren, lägg på chipsen och garnera med dragon, löjrom, några droppar olivolja, salt och svartpeppar.