Lax med sandefjordsås och räkor
Lax, räkor, sandelfjordsås, och sparris kan aldrig gå fel. Bjud på denna supergoda fiskrätt tillsammans med nykokt potatis och du kommer garanterat få nöjda gäster!
Du behöver
Antal portioner: 4
- C:a 400 g skalade Pandalus räkor
- 500g lax (4 bitar a 125 g)Smör, salt och citronpeppar
- C:a 200 g sparris
- C:a 600-800 g potatis (mandelpotatis passar perfekt till denna rätt)
Till såsen
- 1,5 dl grädde
- 1,5 dl crème fraiche
- 150 g smör
- 2 tsk citronjuice
- 2msk finskuren gräslök
- Salt och peppar
Gör så här
- Tina räkorna i kyl över natten. Skala dem och ställ i kylen tills servering.
Koka potatis och sparris (tänk på att inte koka sparrisen för länge) och förbered sedan för laxen.
Sätt ugnen på 175°c.
Lägg laxen på en smord plåt och krydda med salt och citronpeppar.
In i ugnen i c:a 10-12 min (innertemp skall ligga runt 52-54°c när den är färdig).
Såsen
- Koka upp grädde och låt puttra några minuter.
- Rör ner crème fraiche och låt koka upp.
- Stäng av plattan men låt kastrullen stå kvar på den. Rör ner smöret i små klickar åt gången så att det smälter ner i grädd- och crème fraiche blandningen.
- Tillsätt citronjuicen under omrörning och smaka av såsen med salt och peppar.
- Sist rör du ner finklippt gräslök och rör om.
- Vid servering så lägger du upp en laxbit per tallrik, rikligt med räkor och den ljuvliga såsen.
- Toppa med sparris, lite dillvippor samt lite mer gräslök.