Lax- och räksoppa med rotfrukter, saltgurka och kapris
Denna soppa har mycket smaker – med saltgurka och kapris som blir otroligt gott i en fisk- och räksoppa!
Du behöver
Antal portioner: 4
Tillagningstid: c:a 40 minuter
- 400 g Pandalus räkor med skal
- 500 g lax (fryst eller färsk)
- Fiskbuljong (1,5 liter med 3 buljongtärningar)
- 1 gul lök, riven
- 1 purjolök, skivad
- Persilja
- 1 morot, riven
- 1 rotselleri, riven
- 3-4 potatisar, i tärningar
- Timjan
- Lagerblad
- Tomatpuré 2 msk
- Kapris, cirka 1/2 dl
- 1 Saltgurka (hel), skivad
- Smetana
- Smör
- Salt och peppar
Gör så här
- Tina lax och räkor
- Koka upp buljongen och lägg även i det gröna från purjolöken (i stora bitar) och några persiljekvistar
- Riv (på grövsta delen av rivjärnet) morot, selleri, lök och skiva den vita delen från purjolöken
- Skär potatisen i tärningar
- Fräs allting i smör i en stekpanna
- Häll sedan ner i buljongen, tillsätt lagerblad, timjan, salt och peppar
- Låt koka under lock i c:a 10 minuter
- Ta upp lagerbladet och det gröna från purjolöken
- Blanda ner tomatpuré, lax och räkor och låt sedan sjuda i c:a 5 min
- Toppa med smetana vid servering!