Lax- och räktårta
Denna ljuvliga tårta fylld med bland annat smulor av kavring, räkor, rökt lax och crème fraiche gör sig perfekt till sommarens alla fester. Använd med fördel fantasin och låt kreativiteten flöda när du dekorerar för att sätta personlig prägel på din skapelse!
Du behöver
Antal portioner: c:a 10 bitar
Kavringssmul
- 400 g kavring
- 125 g smör (brynes för extra god smak)
Fyllning
- C:a 250 g skalade Pandalus räkor (1 kg oskalade)
- 100 g rökt lax
- 300 g färskost (naturell)
- 5 dl crème fraiche 32%
- 1 st finhackad rödlök
- 4 st gelatinblad
- 0,5 dl färskpressad citronsaft
- C:a 25-30 g finhackad dill
- Salt och peppar
Garnering
- 1 dl majonnäs
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk finklippt gräslök
Förslag till topping
- 2 dl creme fraiche som vispas och spritsas ut som små rosor.
- Pandalus räkor
- Rödlök
- Dill
- Gräslök
- Sparris
- Rädisor
- Lite ätbara blommor; t.ex. penséer, tusenskönor eller gräslöksblommor
Gör så här
Kavringssmul
- Börja med att mixa ihop kavringen till fina smulor i matberedare/mixer.
- Bryn smöret och rör sedan ihop med kavringssmulorna.
- Förbered en springform, c.a 18-20 cm i diameter.
- Spänn fast bakplåtspapper i botten och klä även in kanterna med antingen bakplåtspapper eller tårtplast.
Fyllning
- Tina räkor
(förbered gärna detta moment genom att ta ut ur frys redan dagen innan och tina i kyl över natten). - Finhacka räkorna och den rökta laxen.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i c:a 5 min så att de sväller, värm citronjuice i kastrull och lägg i gelatinbladen så att de smälter ihop med juicen.
- Ställ åt sidan för att svalna lite.
- Vispa ihop färskost och creme fraiche till luftig konsistens.
- Vänd ner finhackad dill, rödlök, räkor och lax.
- Rör till sist ner gelatin/ citronblandningen och rör till jämn konsistens (här är det viktigt att jobba lite snabbt så att inte gelatinet stelnar och bildar klumpar).
- Smaka av med salt och peppar.
- Börja med att fördela ett relativt tunt lager av kavringssmulorna i botten av formen.
- Häll på ett lager med fyllning och fortsätt sedan med ett lager kavringssmulor.
- Varva sedan fyllningen med kavringssmulorna i formen så att du får en randig tårta.
- Ställ i kyl i minst 4 timmar så att gelatinet hinner stelna, men gärna över natten.
Garnering
Vispa crème fraiche så att den blir fluffig (tar några minuter).
Vänd ner majonnäs och gräslök.
När det är dags för att servera så lossar du kanten på springformen och avlägsnar bakplåtspapper/tårtpapper.
Börja nu med att täcka tårtan med garneringen (använd dig gärna av en tårtspackel, lång kniv eller liknande för att få till en jämn yta).
Topping
Toppa med fördel hela härligheten med rosor av vispad crème fraiche som du spritsar på tårtan (detta moment går att utesluta).
- Vispa i så fall 2 dl crème fraiche till luftig och sprtitsbar konsistens (crème fraiche fungerar på så vis att den först blir lite lösare när du vispar den, för att sedan tjockna så ha lite tålamod).
- Dekorera med exempelvis räkor, dill, blommor etc. Servera direkt!