
Löjromscheescake
Denna löjromsbakelse med cheescakebotten är helt fantastiskt god, lyxig och fin att titta på. Imponera på dina matgäster och servera som förrätt (eller varför inte efterätt?)!
Du behöver
Antal portioner: 12
Botten
- 200g kavring
- 75g smör (brynes för extra god smak)
Fyllning
- 80g Pandalus Amerikansk löjrom
- 300g färskost (naturell)
- 5dl creme fraiche 32%
- 1st finhackad rödlök
- 3st gelatinblad
- 0,5 dl färskpressad citronsaft
- Ca 25-30g finhackad dill
- Salt och peppar
Gör så här
- Börja med att mixa ihop kavringen till fina smulor i matberedare/mixer.
- Bryn smöret och rör sedan hop med kavringsmulorna.
- Ställ åt sidan.
- Tina löjrommen (förbered gärna detta moment genom att tina i kylen över natten).
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i c:a 5 min så att de sväller, värm citronjuice i kastrull och lägg i gelatinbladen så att de smälter ihop med juicen.
- Ställ åt sidan för att svalna lite.
- Vispa hop färskost och creme fraiche till luftig konsistens.
- Vänd ner finhackad dill, rödlök och löjrom. Häll även i gelatin/ citronblandningen och rör till jämn konsistens.
- Smaka av med salt och peppar.
- För att göra portionsformar av cheesecaken så kan du med fördel
använda dig av tex muffinsformar, silikonformar eller liknande.
(Tips!! Har du hårda formar så använd plastfolie i formarna, for att lätt få ut cheesecaken). - Börja med att fördela i fyllningen och avsluta med ett lager av kavringssmulorna (du gör dem alltså upp och ner). Vill du göra en stor löjromscheescake så använd dig av en springform med mått på c:a 23-25 cm, börja då med att trycka ut smulorna i botten istället och fördela sedan fyllningen på toppen.
- Ställ i kyl i minst 4 timmar så att gelatinet hinner stelna.
- Tag ur formarna och dekorera gärna med Pandalus löjrom, picklad rödlök, dill och/eller lite ätbara blommor från t.ex. gräslök.