
Lyxig löjromscheesecake i glas
Denna cheesecake med bland annat räkor och löjrom serveras bäst i ett fint dricksglas och gör sig perfekt som en del av buffén.
För ett lite roligare upplägg – använd dig av t.ex. en muffinsplåt och lite plastfolie för att stötta upp glasen på sniskan innan du häller i smeten!
Du behöver
Antal portioner: 6
Cheesecakesmet
- 80 g Pandalus löjrom
- 5 dl grädde
- 200 g färskost
- 3 gelatinblad
- 1 msk finhackad gräslök
- 1 msk finhackad dill
- 1/2 pressad citron
- 1 krm salt
Kavringsmul
- 150 g kavring
- 50 g smör
Topping
- 40 g Pandalus löjrom
- 500 g Pandalus räkor (tinade enligt anvisning på förpackningen)
- Gräslök
- Rödlök
- Citron
- Dill
Gör så här
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i c:a 5 minuter.
- Koka upp grädde i en kastrull.
- Stäng av plattan och rör ner de uppblötta gelatinbladen.
- Rör ner färskosten så att du får en slät smet.
- Låt smeten svalna i kastrullen (c:a 30°c) tills den börjar tjockna lite (det är viktigt att smeten har hunnit svalna, annars kommer övriga ingredienser sjunka till botten och löjrommen tappa färg).
- Rör ner löjrom, finhackad gräslök, dill, citron och smaka av med salt och eventuellt lite peppar.
- Häll upp i serveringsglas. För att minimera kladd – använd dig gärna av en spritserpåse samt fyll med fördel glasen när de står på plats i kylen (de är svåra att förflytta innan de stelnat).
- Låt stå kallt tills cheesecakesmeten stelnat helt.
- Medan smeten står i kylen – börja med kavringsmulet.
- Mixa kavringen så att du får ett fint smul.
- Bryn smöret i en stekpanna och blanda i smulorna.
- Bryn blandningen lite och låt svalna en stund innan du lägger över den i glasen.
- Toppa sedan glasen med lite finhackad gräslök, rödlök, löjrom, räkor, en citronskiva samt en dillvippa.