Lyxig löjromscheescake i glas

Lyxig löjromscheesecake i glas

Denna cheesecake med bland annat räkor och löjrom serveras bäst i ett fint dricksglas och gör sig perfekt som en del av buffén.
För ett lite roligare upplägg – använd dig av t.ex. en muffinsplåt och lite plastfolie för att stötta upp glasen på sniskan innan du häller i smeten!

Du behöver

Antal portioner: 6

Cheesecakesmet

  • 80 g Pandalus löjrom
  • 5 dl grädde
  • 200 g färskost
  • 3 gelatinblad
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 1 msk finhackad dill
  • 1/2 pressad citron
  • 1 krm salt

Kavringsmul

  • 150 g kavring
  • 50 g smör

Topping

Gör så här

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i c:a 5 minuter.

  2. Koka upp grädde i en kastrull.

  3. Stäng av plattan och rör ner de uppblötta gelatinbladen.

  4. Rör ner färskosten så att du får en slät smet.

  5. Låt smeten svalna i kastrullen (c:a 30°c) tills den börjar tjockna lite (det är viktigt att smeten har hunnit svalna, annars kommer övriga ingredienser sjunka till botten och löjrommen tappa färg).

  6. Rör ner löjrom, finhackad gräslök, dill, citron och smaka av med salt och eventuellt lite peppar.

  7. Häll upp i serveringsglas. För att minimera kladd – använd dig gärna av en spritserpåse samt fyll med fördel glasen när de står på plats i kylen (de är svåra att förflytta innan de stelnat).

  8. Låt stå kallt tills cheesecakesmeten stelnat helt.

  9. Medan smeten står i kylen – börja med kavringsmulet.

  10. Mixa kavringen så att du får ett fint smul.

  11. Bryn smöret i en stekpanna och blanda i smulorna.

  12. Bryn blandningen lite och låt svalna en stund innan du lägger över den i glasen.

  13. Toppa sedan glasen med lite finhackad gräslök, rödlök, löjrom, räkor, en citronskiva samt en dillvippa.