Mördegskorgar med löjrom och parmesanchips

Mördegskorgar med löjrom och parmesanchips

Ett helt perfekt tilltugg till välkomstdrinken, eller varför inte som förrätt? Både mördegskorgar och parmesanchips kan med fördel förberedas dagen innan och förvaras då torrt.  

Du behöver

Antal portioner: 8 mördegskorgar

  • 80g Pandalus löjrom  
  • En rulle färdig pajdeg
  • 100 g finriven parmesan
  • Bladpersilja eller små salladsblad, t.ex. bladspenat
  • C:a 100 g picklad rödlök  
  • 2,5 dl vispad crème fraiche 
  • Dill och gräslök till servering  

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°c .

  2. Förbered en plåt och möra samt mjöla 16 stycken veckade formar, av den typen du gör småkakor i, på både utsida och insida.

  3. Rulla ut pajdegen och använd dig av ett passande mått som är ca 1 cm större i diameter än dina kakformer. 

  4. Tag två stycken kakformar och vänd det ena upp och ner. 

  5. Klä formen med den utstansade pajdegen.

  6. Tag sedan form nummer två och lägg över degen som ett lock. 
  7. Tryck till lite försiktigt och ta bort överflödig deg på kanterna.

  8. Lägg formen uppochner på plåten och gör likadant med resten.  

  9. Grädda sedan i c:a 15-20 min (håll lite koll då alla ugnar varierar sig i temp).

  10. Tag ut plåten ur ugnen, lossa genast korgarna ur formarna och låt svalna på galler. 

  11. Riv parmesan och lägg i små högar på en bakplåtspappersklädd plåt (c:a 3 cm i diameter).

  12. Grädda på 200°c i c:a 10 min (håll lite extra koll även här). 

  13. Vid servering – vispa crème fraiche till fluffig konsistens (crème fraiche blir först lös för att sedan tjockna). 

  14. Lägg bladpersilja eller valt salladsblad i botten av en mördegskorg. 
  15. Spritsa en rätt stor klick vispad crème fraiche.  

  16. Lägg på löjrom och picklad rödlök och toppa med ett parmesanchips.  

  17. Strö över lite finskuren gräslök och en dillvippa.