Öppen hummerravioli med smörad hummersås
Lyxa till det rejält och bjud dina gäster på denna öppna hummerravioli där fyllningen läggs i lasagneplattor och toppas med en underbar hummersås. Servera och njut!
Du behöver
Antal portioner: 6
Hummerfyllning
- Köttet från 4 Pandalus humrar
- 4 gula lökar
- 200 g vitkål
- 200 g smör
- 60 g mascarpone
- 200 g ricotta
- 60 g pecorino, fint riven
- 1/2 tsk salt
- 1 krm torkad peperoncino (italienska chiliflakes)
- 1 krm malen svartpeppar
Hummersås
- 80 g gullök
- 50 g morot
- 80 g fänkål
- 120 g blekselleri
- 100 g hela konserverade san marzano-tomater
- 1 liter skaldjursfond
- 1 dl torrt vitt vin
- 2 dl grädde
- 1 färsk rosmarinkvist
- 1 färsk timjankvist
- 200 g kallt smör
- 2 tsk champagnevinäger
- 1/2 tsk salt
- Olja till stekning
Övrigt
- 2 förpackningar lasagneplattor
- Timjan- och rosmarinkvistar att dekorera med
Gör så här
Hummerfyllning
- Tina humrarna enligt anvisning på förpackningarna.
- Skala och hacka löken och vitkålen fint.
- Smält smöret i en rymlig kastrull, svetta kål och lök i smöret på låg värme tills grönsakerna är helt mjuka, ca 15 min.
- Sila av överflödigt smör, häll det i en skål och använd att steka i vid andra tillfällen.
- Lägg kål och lök i en skål och kyl ner.
- Hacka hummerköttet fint. Lägg mascarpone, ricotta och riven pecorino i en bunke. Vänd ner hummerköttet och de kalla grönsakerna.
- Krydda med salt, peperoncino och svartpeppar. Lägg fyllningen i en sluten förpackning och förvara den i kyl.
Hummersås
- Tärna lök, morot, fänkål och selleri.
- Värm upp oljan i en rymlig kastrull och svetta grönsakerna i oljan 2 min. Lägg i tomaterna och låt svetta ytterligare 2 min.
- Häll på vinet, koka upp och låt reducera på låg värme tills hälften av vätskan återstår.
- Häll på fonden och koka ner tills 5 dl återstår. Koka ner grädden tills 1/2 dl återstår. Rör ihop grädden och den reducerade fonden och låt koka ihop.
- Lägg ner timjan och rosmarin i kastrullen, lyft av den från värmen och ställ åt sidan. Låt fonden dra under lock 15 min. Sila av såsen.
Till servering
- Koka lasagneplattorna i 8 minuter i saltat vatten.
- Skär smöret i tärningar. Koka upp såsen och mixa in smöret med hjälp av en stavmixer. Smaka av och justera kryddningen med salt och champagnevinäger.
- Lägg upp den kokade lasagneplattan på tallriken, lägg på hummerfyllningen och vik ihop.
- Häll på den smörade såsen (skumma gärna såsen med hjälp av stavmixer precis före servering) och toppa med timjan- och rosmarinkvistar.