Öppen hummerravioli med smörad hummersås 

Öppen hummerravioli med smörad hummersås 

Lyxa till det rejält och bjud dina gäster på denna öppna hummerravioli där fyllningen läggs i lasagneplattor och toppas med en underbar hummersås. Servera och njut!

Du behöver

Antal portioner: 6

Hummerfyllning

  • Köttet från 4 Pandalus humrar
  • 4 gula lökar
  • 200 g vitkål
  • 200 g smör
  • 60 g mascarpone
  • 200 g ricotta
  • 60 g pecorino, fint riven
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm torkad peperoncino (italienska chiliflakes)
  • 1 krm malen svartpeppar


Hummersås

  • 80 g gullök
  • 50 g morot
  • 80 g fänkål
  • 120 g blekselleri
  • 100 g hela konserverade san marzano-tomater
  • 1 liter skaldjursfond
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 1 färsk rosmarinkvist
  • 1 färsk timjankvist
  • 200 g kallt smör
  • 2 tsk champagnevinäger
  • 1/2 tsk salt
  • Olja till stekning  

Övrigt

  • 2 förpackningar lasagneplattor
  • Timjan- och rosmarinkvistar att dekorera med

Gör så här

Hummerfyllning

  1. Tina humrarna enligt anvisning på förpackningarna.

  2. Skala och hacka löken och vitkålen fint.

  3. Smält smöret i en rymlig kastrull, svetta kål och lök i smöret på låg värme tills grönsakerna är helt mjuka, ca 15 min.

  4. Sila av överflödigt smör, häll det i en skål och använd att steka i vid andra tillfällen.

  5. Lägg kål och lök i en skål och kyl ner.
               
  6. Hacka hummerköttet fint. Lägg mascarpone, ricotta och riven pecorino i en bunke. Vänd ner hummerköttet och de kalla grönsakerna.

  7. Krydda med salt, peperoncino och svartpeppar. Lägg fyllningen i en sluten förpackning och förvara den i kyl.

Hummersås

  1. Tärna lök, morot, fänkål och selleri.

  2. Värm upp oljan i en rymlig kastrull och svetta grönsakerna i oljan 2 min. Lägg i tomaterna och låt svetta ytterligare 2 min.

  3. Häll på vinet, koka upp och låt reducera på låg värme tills hälften av vätskan återstår.   
               
  4. Häll på fonden och koka ner tills 5 dl återstår. Koka ner grädden tills 1/2 dl återstår. Rör ihop grädden och den reducerade fonden och låt koka ihop.

  5. Lägg ner timjan och rosmarin i kastrullen, lyft av den från värmen och ställ åt sidan. Låt fonden dra under lock 15 min. Sila av såsen.

Till servering

  1. Koka lasagneplattorna i 8 minuter i saltat vatten.

  2. Skär smöret i tärningar. Koka upp såsen och mixa in smöret med hjälp av en stavmixer. Smaka av och justera kryddningen med salt och champagnevinäger.

  3. Lägg upp den kokade lasagneplattan på tallriken, lägg på hummerfyllningen och vik ihop.

  4. Häll på den smörade såsen (skumma gärna såsen med hjälp av stavmixer precis före servering) och toppa med timjan- och rosmarinkvistar.