Örtbakad lax med räkor och vårprimörssallad
Bjud dina gäster på en riktig fisk- och skaldjursfest med denna laxsida tillsammans med räkor, löjrom och en fräsch primörsallad. Somrigt och supergott!
Du behöver
Antal portioner: 4-6
Citron och örtbakad laxsida
- Laxsida, c:a 1,2 kg
- 1 stor citron
- 20 g dill
- 20 gram ramslök
- Citronpeppar
- Salt
- Smör
Topping
- 1 kg Pandalus räkor
- 80 g Pandalus löjrom
- 1 dl majonnäs
- Kryddgrönt, t.ex. finklippt gräslök, salladslök, dill eller liknande
Vårprimörssallad
- 1 kg färskpotatis, alternativt delikatessepotatis
- 1 knippe grön sparris
- 150 g salladsärtor
- 50 g bladspenat
- 2-3 st salladslökar
Dressing
- 3/4 dl olja
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 msk honung
- 2 tsk dijonsenap
- 1/2 -1 tsk salt
- 1 krm citronpeppar
- Finskuren gräslök
- Finhackad dill
Gör så här
- Tina räkor och löjrom enligt anvisning på förpackningarna.
- Sätt ugnen på 175°c.
- Lägg laxsidan på en ugnsplåt med skinnsidan nedåt.
- Gnid in laxen med citronpeppar och salt, lägg på hackad dill och ramslök så att det täcker hela ovansidan av laxen samt skiva smör tunt över med hjälp av en osthyvel.
- Skiva citronen i skivor och lägg på över smöret och örterna.
- Sätt in i ugnen i c:a 35 minuter (fisken ska ha en temperatur runt 50 grader på den tjocka delen).
- Koka potatis och låt svalna.
- Blanda ihop samtliga ingredienser till dressingen i en stor bunke och vispa ihop.
- Skiva ner potatisen i skivor.
- Skölj och ansa resterande av grönsakerna, dela dem i bitar och vänd ner i potatisen/dressingen (om du har sparris som är lite grövre så kan du låta den få sig ett snabbt uppkok i saltat vatten, är de späda och fina är det dock godast att bara bryta av den nedre, hårda delen och sedan skära i bitar).
- Skala räkorna och låt rinna av lite.
- Avlägsna citronskivorna från fisken när den är klar i ugnen (spara och servera vid sidan av).
- Bre på majonnäs och toppa med massor av räkor, klicka på lite löjrom jämnt fördelat över fisken och toppa sedan med kryddgrönt.