Västerbottenostpaj med räkor i långpanna
Denna paj görs enkelt med färdig smördeg och blir otroligt god med frasiga kanter, perfekt som tilltugg tillsammans med lite bubbel! Receptet är anpassad till en liten långpanna (22×34 cm) men det funkar även utmärkt att dubblera receptet för en större panna.
Du behöver
Antal portioner: 8-10 bitar
Paj
- 1 förpackning smördeg
- 4 ägg
- 4 dl crème fraiche
- 250 g västerbottenost (eller annan lagrad god ost)
- 1 krm cayennepeppar
- Salt
Topping
- 500 g Pandalus räkor
- 2 dl crème fraiche
- Finrivet citronzest från 1/2 citron
- 1 msk finskuren gräslök
- Salt
- Honung
Gör så här
- Sätt ugnen på 225°c.
- Rulla ut smördegen i en liten långpanna/form, ca 22×34 cm stor.
- Vispa ihop ägg och crème fraiche och lägg i den rivna osten.
- Addera cayennepeppar och smaka av med salt.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min (äggstanningen ska ha stannat och börjat lyfta sig som en sufflé, och smördegen ska ha fått fin färg).
- Vispa crème fraiche med elvisp tills den tjocknar (crème fraiche blir först lös för att sedan tjockna och bli fluffig efter en stunds vispande).
- Tillsätt gräslök och citronzest samt smaka av med lite salt och eventuellt en tesked honung