Ostpaj i långpanna med räkor

Västerbottenostpaj med räkor i långpanna

Denna paj görs enkelt med färdig smördeg och blir otroligt god med frasiga kanter, perfekt som tilltugg tillsammans med lite bubbel! Receptet är anpassad till en liten långpanna (22×34 cm) men det funkar även utmärkt att dubblera receptet för en större panna.

 

Du behöver

Antal portioner: 8-10 bitar

Paj

  • 1 förpackning smördeg
  • 4 ägg
  • 4 dl crème fraiche
  • 250 g västerbottenost (eller annan lagrad god ost)
  • 1 krm cayennepeppar
  • Salt

Topping

  • 500 g Pandalus räkor
  • 2 dl crème fraiche
  • Finrivet citronzest från 1/2 citron
  • 1 msk finskuren gräslök
  • Salt
  • Honung

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°c.

  2. Rulla ut smördegen i en liten långpanna/form, ca 22×34 cm stor.

  3. Vispa ihop ägg och crème fraiche och lägg i den rivna osten.

  4. Addera cayennepeppar och smaka av med salt.

  5. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min (äggstanningen ska ha stannat och börjat lyfta sig som en sufflé, och smördegen ska ha fått fin färg).

  6. Vispa crème fraiche med elvisp tills den tjocknar (crème fraiche blir först lös för att sedan tjockna och bli fluffig efter en stunds vispande).

  7. Tillsätt gräslök och citronzest samt smaka av med lite salt och eventuellt en tesked honung