
Pasta pesto med scampi
Ett av våra klassiska go to-recept som fungerar lika bra till helgmiddagen som snabb vardagsmaträtt. Peston går finfint att frysa så gör gärna lite extra och använd vid annat tillfälle
Du behöver
4 portioner
För räkorna
- 2 påsar Pandalus tigerräkor
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl vitt vin
- 3 msk olja
- Salt och peppar
- En god pastasort
Pesto
- 2 dl riven parmesan
- 1,5 dl pinjenötter
- 3 vitlöksklyftor
- 2 krukor färsk basilika
- 0,5 – 1,5 dl olivolja
- Salt & peppar
Parmesan, pinjenötter och basilikablad till topping
Gör såhär
- Ta fram Pandalus tigerräkor och tina dem.
- Mixa riven parmesan, färsk basilika, pinjenötter, vitlök, olivolja, salt och peppar. Smaka av och krydda efter smak. Spara lite av parmesanen och pinjenötterna. Värm en stekpanna och rosta nötterna lätt i den, ställ åt sidan så länge.
- Värm ugnen till 200 grader, ta en ugnsfast form och lägg i vitt vin, olja, krossad vitlök, salt, peppar och ställ in i ugnen. När du ser att vin- och oljeblandningen börjat koka (när det bubblar) lägger du i räkorna. Så fort de blivit rosa är de färdiga (går väldigt fort med tinade räkor, tar lite längre tid för frysta).
- Koka pastan och när den är färdig rör du i peston. Häll i mer olivolja om det är trögt att röra.
- När vin- & oljeblandningen nästan kokar lägger du även i räkorna, när de blivit röda är de färdiga (beroende på ugn tar detta cirka 5-10 minuter för tinade räkor och uppemot 30 minuter för frysta räkor).
- Blanda pestopastan med räkorna och lägg upp på tallrikar. Strö lite parmesan och de rostade pinjenötterna över. Dekorera med basilikablad