
Pelle Janzon-krustader
Den klassiska rätten Pelle Janzon, som tillskrivs operasångaren vid samma namn, är egentligen en toast i sin rätta bemärkelse. Men man kan även skippa det smörstekta brödet och använda sig av huvudingredienserna oxfilé, löjrom, rödlök samt rå äggula bara som de är, eller som i det här fallet – i små frasiga krustader.
Ordet krustad kommer för övrigt från franskans croustade; en kulinarisk term som betyder ungefär ”skorpa” eller ”pajskal”. Krustader kan göras på många olika sätt och för många olika ändamål – en gemensam nämnare är dock att de gräddas som små skålar, och kan därefter fyllas med diverse godsaker!
Observera att receptet ger upp mot 125 krustader och därmed är lämpat till större bjudningar – önskas ett färre antal kan receptet anpassas till mängd fyllning.
Du behöver
Antal portioner: ca 125 krustader
Krustader
- 400 g mjölk
- 200 g bovetemjöl
- 10 g salt
- 10 g strösocker
- 2 äggulor
- 20 g smör, smält
- 20 g olja
- olja (att fritera i)
Fyllning
- 2 förpackningar Pandalus löjrom
- 800 gram oxfilé
- 2 rödlökar
- 1 kruka gräslök
- 6 äggulor
- Salt & peppar
Gör så här
- Blanda alla ingredienser till krustaderna i en skål.
- Hetta upp frityroljan till 160 grader.
- Värm upp krustadjärnet och doppa det i smeten. Doppa sedan järnet i oljan och fritera varje krustad i ca 1 minut.
- Skär bort senorna från oxfilén och hacka den i fina bitar.
- Separera äggulorna från resten av ägget och blanda med den hackade oxfilén tillsammans med hackad rödlök, salt och peppar.
- Klicka ner fyllningen i krustaderna och toppa sedan med en rejäl klick löjrom och lite gräslök.