Peti choux med löjrom

Peti choux med löjrom

Frasiga munsbitar med löjrom, crème fraiche, gräslök och dill – vad kan gå fel?

Du behöver

Antal portioner: degen räcker till c:a 25-30 små peti choux, fyllningen räcker till c:a 15 så dubbla fyllningen om du vill servera alla samtidigt.

Peti choux

  • 3 dl vatten
  • 100 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 0.5 krm salt

Fyllning

  • 1 förpackning Pandlaus löjrom
  • 2 dl crème fraiche
  • Finhackad gräslök (använd gärna gräslöksblommor att dekorera med)
  • Dill

Gör så här

Peti choux

  1. Sätt ugnen på 225°c

  2. Koka upp vatten och smör i en tjockbottnad kastrull.

  3. När allt smör smält så rör du ner mjölet med en trägaffel. Rör ordentligt så att allt mjöl löser upp sig.

  4. Degen skall bli till en boll som släpper från kastrullens kanter men fortsätt att bearbeta degen i kastrullen även en stund efter den gått ihop (detta gör att degen rostas lite och du får luftiga fina peti chouxer).

  5. Tag av kastrullen från plattan och rör sedan ner ett ägg åt gången.

  6. Rör kraftigt tills du får en kletig smet.

  7. Häll smeten i en spritspåse eller så klickar du ut ca 25- 30 små bollar med hjälp av två teskedar på plåtar med bakplåtspapper på.

  8. Grädda i c:a 20 min tills peti chouxerna ”puffat” upp sig och blivit gyllenbruna.

  9. De ska kännas lätta och luftiga när du känner på dem.

  10. Låt svalna på galler och förbered fyllningen.

Fyllning

  1. Vispa crème fraichen så att den blir luftig och lagom tjock för att spritsa. Detta tar en liten stund då crème fraichen först blir lös i konsistens för att sedan stelna och bli fluffig (vill du inte spritsa crème fraichen på så går det utmärkt att använda den som den är direkt från burken).

  2. Klipp ett litet snitt i peti chouxen och spritsa eller klicka dit crème fraiche, på med löjrom och finhackad gräslök.

  3. Vill du så dekorera med lite gräslöksblommor!