Peti choux med löjrom
Frasiga munsbitar med löjrom, crème fraiche, gräslök och dill – vad kan gå fel?
Du behöver
Antal portioner: degen räcker till c:a 25-30 små peti choux, fyllningen räcker till c:a 15 så dubbla fyllningen om du vill servera alla samtidigt.
Peti choux
- 3 dl vatten
- 100 g smör
- 2 dl vetemjöl
- 3 ägg
- 0.5 krm salt
Fyllning
- 1 förpackning Pandlaus löjrom
- 2 dl crème fraiche
- Finhackad gräslök (använd gärna gräslöksblommor att dekorera med)
- Dill
Gör så här
Peti choux
- Sätt ugnen på 225°c
- Koka upp vatten och smör i en tjockbottnad kastrull.
- När allt smör smält så rör du ner mjölet med en trägaffel. Rör ordentligt så att allt mjöl löser upp sig.
- Degen skall bli till en boll som släpper från kastrullens kanter men fortsätt att bearbeta degen i kastrullen även en stund efter den gått ihop (detta gör att degen rostas lite och du får luftiga fina peti chouxer).
- Tag av kastrullen från plattan och rör sedan ner ett ägg åt gången.
- Rör kraftigt tills du får en kletig smet.
- Häll smeten i en spritspåse eller så klickar du ut ca 25- 30 små bollar med hjälp av två teskedar på plåtar med bakplåtspapper på.
- Grädda i c:a 20 min tills peti chouxerna ”puffat” upp sig och blivit gyllenbruna.
- De ska kännas lätta och luftiga när du känner på dem.
- Låt svalna på galler och förbered fyllningen.
Fyllning
- Vispa crème fraichen så att den blir luftig och lagom tjock för att spritsa. Detta tar en liten stund då crème fraichen först blir lös i konsistens för att sedan stelna och bli fluffig (vill du inte spritsa crème fraichen på så går det utmärkt att använda den som den är direkt från burken).
- Klipp ett litet snitt i peti chouxen och spritsa eller klicka dit crème fraiche, på med löjrom och finhackad gräslök.
- Vill du så dekorera med lite gräslöksblommor!