Grillad pizza med löjrom

Grillad pizza med löjrom

En pizza som i äkta somrig anda tillagas på grillen. Med fräscha smaker av bland annat löjrom, gräddfil och rödlök blir den garanterat en favorit till sommarbuffén!

Du behöver

Antal portioner: 1 pizza

Degen

  • 1 påse torrjäst alternativt 1 paket färsk jäst á 50 g
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 0,5 dl olja
  • C:a 8,5 – 9 dl (ca 500g) proteinrikt mjöl som exempelvis tipo00, finsiktat ölandsvete, manitoba cream eller vetemjöl special

Topping nr 1, innan gräddning

  • C:a 2 dl crème fraiche
  • 200 g lagrad riven ost (t.ex. västerbottenost eller liknande)

Topping nr 2, efter gräddning

  • 80 g Pandalus löjrom
  • Finskuren gräslök
  • 1 dl crème fraiche alternativt smetana
  • Rödlök, tunt skivat
  • Några klyftor citron att pressa över
  • Dillkvistar 

Gör så här

Degen

  1. I med jästen i en bunke eller degblandare.

  2. Blanda ihop vatten, salt, honung och olja och värm till ca 37°c (du kan egentligen ha hur kall degvätska som helst men då tar det längre tid innan degen börjar jäsa – så för att snabbt få igång din deg så skall den vara kroppstempererad, alltså runt 37°c).

  3. Häll blandningen över jästen och rör runt.

  4. Tillsätt lite mjöl åt gången så att du inte får i för mycket, bättre att ha i för lite än för mycket mjöl.

  5. Knåda degen elastisk och fin i c:a 8-10 min.

  6. Täck med plastfolie/lock eller liknande och ställ varmt och gärna lite fuktigt för ultimat jäsning.

  7. När degens storlek dubblats så stjälp upp den och dela i 2 bitar utan att bearbeta degen.

  8. Var varsam med degen när du ska forma till pizzor. Lägg på mjölat bakbord och tryck försiktigt med fingrarna från mitten och utåt, låt en liten kant vara kvar som håller fyllningen på plats.

  9. OBS! Vill du förbereda degen så kan du med fördel kalljäsa degen i kyl över natten. Ha då samma tillvägagångssätt som ovan, fast använd dig av kall degvätska och täck med plastfolie och ställ i kylen istället.
    Ta sedan fram degen c:a 1 timme innan det är dags att använda den, följ sedan samma steg som ovan för utbakning och tillagning.

Bakning och topping

  1. Förbered din grill så att den hinner bli riktigt varm, c:a 350°c. Du behöver en pizzasten eller liknande värmetålig plåt.

  2. Bred på crème fraiche, strö över ost och grädda sedan pizzan på den heta pizzastenen eller plåten.

  3. En brödspade är mycket bra att ha för att förflytta pizzan till grillen.

  4. Gräddningstid kan variera då temperaturen skiljer sig åt , men pizzan skall höja sig fint och få färg.

  5. När pizzan är färdiggräddad så tar du på topping nr 2. Börja med att klicka på crème fraiche och fortsätt sedan med löjrom, rödlök, gräslök och dill – sist så droppar du lite citron över.

  6. Servera genast och njut!