Potatisnystan med löjrom och smetana

Potatisnystan med löjrom och smetana

En somrig rätt som passar lika bra till midsommarbuffén som till förrätt. Toppat med löjrom, smetana och gräslöksblommor är de lika goda som fina att titta på!

Du behöver

Antal portioner: c:a 8 knyten

Potatisnystan

  • C:a 0,5 kg potatis (gärna stora potatisar)
  • 1 liter olja att fritera i
  • Salt

Topping

Gör så här

  1. Skala potatisen och hyvla sedan tunna skivor med hjälp av mandolin eller osthyvel.

  2. Skär sedan supertunna långa strimlor med vass kniv.

  3. Lägg strimlorna i kallt vatten.

  4. Förbered olja i en tjockbottnad kastrull – temperatur ska ligga emellan 140°c -160°c när du friterar.

  5. Använd tesil i stål för att få till formen av små bollar.

  6. Lägg potatisstrimlorna i tesilarna (detta är lite pilligt så ha tålamod, en fördel är att ha minst 3-4 tesilar så att du kan förbereda några).

  7. När oljan är uppe i rätt temperatur så sänker du ner en tesil åt gången.

  8. Använd dig av en tång med långt skaft eller liknande då oljan är mycket varm.

  9. Fritera tills potatisen blir gyllene i färgen.

  10. Pilla försiktigt ut det lilla nystanet på bakplåtspapper och salta lite.

  11. Upprepa proceduren tills du har ca 15 st.

  12. Obs! Kontrollera temperaturen på oljan med jämna mellanrum.

  13. När det är dags att servera så fyller du smetana i tyllpåse och spritsar på små klickar på varje nystan – löjromen lägger du lättast på med en spetsig knivspets.

  14. Toppa med gräslök och dill och ät på direkten!