Ostbricka med räkor

Prästostpaj med räkor och dill

Paj med prästost toppad med härliga räkor, färskost och dill? Ja tack! Pajen går utmärkt att servera lite ljummen såväl som helt kall.

Du behöver

Antal portioner: c:a 12

Pajskal

  • 175 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg

Fyllning

  • 300 g lagrad prästost
  • 5 dl crème fraiche
  • 1 dl grädde
  • 8 ägg
  • 2 msk finhackad dill
  • Salt och grovmalen svartpeppar

Topping

  • C:a 200 g Pandalus räkor, skalade
  • 300 g färskost 
  • Dillvippor
  • Finklippt gräslök

Gör så här

  1. Tina räkorna efter anvisning på förpackningen.

  2. Mixa ihop mjöl och smör i matberedare.

  3. Tillsätt ägget så att degen går ihop.

  4. Kavla ut pajdegen (ett bra knep är att kavla mellan bakplåtspapper med lite mjöl).

  5. Lyft över pajdegen till en form (till pajen på bilden användes en form som är 23-24 cm i diameter och c:a 6 cm hög).

  6. Ställ i kylen att vila i c:a 45 minuter.

  7. Vispa ihop crème fraiche, ägg, salt, peppar och den finhackad dillen.

  8. Blanda ner den rivna osten.

  9. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ugn 175°c i c:a 55-60 min tills pajen har ”stannat” och fått fin färg.

  10. Skala räkorna och toppa pajen tillsammans med färskost, dill och lite gräslök.