Råbiff med löjrom på ugnsrostad benmärg

Råbiff med löjrom på ugnsrostad benmärg

Benmärgen tenderar att glömmas bort när det kommer till matlagning – faktum är dock att den inte bara är en så kallad ”billig lyxmat” utan även näringsrik och superenkel att tillaga.

Bjud på trefaldig lyx med denna ugnsrostade variant tillsammans med oxfilé, löjrom och krispiga pommes frittes. Serveras med fördel tillsammans med ett gott rödvin!

Du behöver

Antal portioner: 4

  • 80 g Pandalus löjrom
  • 4 stora benmärg från nöt
  • 1 kilo oxfilé
  • 2-3 schalottenlökar
  • 2-3 msk olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Dill 

Pommes frites

  • 800 gram potatis
  • 2-3 msk solrosolja
  • 2 msk potatismjöl
  • Finhackad gräslök
  • Salt & peppar
 

 

Gör så här

Ugnsrostad benmärg

  1. Ta ut märgbenen ur kylen eller tina upp så att de är rumstempererade.

  2. Salta och peppra efter smak.

  3. Rosta i ugn i 175°C i 25-30 minuter. De ska hinna få lite yta. Märgbenen är färdiga när märgen mäter 60°C i kärnan. 

  4. Servera märgbenen först när de kommit ned något i temperatur.

Pommes frittes i airfryer

  1. Tvätta, skala och skär sedan potatisen i 1 cm stavar. Lägg i en stor skål tillsammans med ½ msk salt.

  2. Koka upp 1-2 liter vatten och häll över potatisen. Låt stå i 10 minuter.

  3. Häll av vattnet och torka potatisen med en handduk. Lägg tillbaka i skålen, pudra över potatismjöl och blanda runt. Slå på oljan och blanda runt så att alla potatisstavar får olja på sig.

  4. Kör i Airfryern i cirka 25 minuter på 180 grader. Skaka gärna om i korgen när det har gått halva tiden så att det blir jämt och att potatisen fastnar med varandra. 

  5. Salta.

Servering

  1. Lägg upp benmärgen på fat.

  2. Hacka oxfilén i små bitar, blanda med olivolja och fördela över benmärgen.

  3. Toppa med finhackad schalottenlök, dill, klickar av löjrom samt salt och peppar och servera tillsammans med pommes frittes!