
Räksemlor
Fettisdagen infaller varje år 47 dagar före påsk och kan därmed komma någon gång mellan 3 februari och 9 mars. Enligt den katolska traditionen är fettisdagen den tredje och sista så kallade fastlagsdagen som föregick en längre fasteperiod, och på vilken man i Sverige traditionellt åt mycket fet mat och lekte lekar (bland annat kunde man piska varandra med så kallat fastlagsris – något som dock sedan förbjöds efter reformationen från katolicism till protestantism). I områden med stark katolsk prägel firas fastlagen med ett överflöd av mat och karnevaler som står i stark kontrast till den återhållsamma fasteperiod som sedan råder fram till påsk. I Frankrike firas exempelvis Mardí gras på just detta vis, en tradition som fransmännen sedan tog med sig när de koloniserade de södra delarna av dagens USA som sedan dess också har en stark Mardi gras-tradition.
Sedan mitten av 1900-talet är det dock ett speciellt bakverk som vi förknippar med just fettisdagen här i Sverige – nämligen semlan såklart! Även om det är semlan med grädde, mandelmassa och florsocker vi är mest vana vid bjuder vi här på räksemlor fyllda med skagenröra som är (minst) lika gott. Just dessa är gjorda utan jäst och kräver därför inte så lång tid- men blir lika goda för det. Frossa- och njut!
Du behöver
Antal portioner: c:a 10 semlor
- 300 g Pandalus räkor
- 1 rödlök, finhackad
- 3-4 msk majonnäs
- 3 msk crème fraiche
- Salt och peppar
Frallor/semlor
- 5 dl vetemjöl
- 2,5 tsk bakpulver
- Salt
- 1/2 dl olivolja
- 2,5 dl mjölk
Topping
- Dillkvistar
- Citron, små skivor
- Hela räkor som sparats från skagenröran
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 grader
- Blanda ihop alla ingredienser till skagenröran och ställ i kyl (spara några räkor att lägga på som hela)
- Gör sedan frallorna genom att blanda samman mjöl, bakpulver och salt
- Vispa ner olivolja och sedan mjölk
- Rör runt tills allting blandats väl
(gör det sista med händerna om det behövs) - Dela upp degen i tio små bollar och lägg dem på bakplåtspapper
- Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter
- Låt svalna något och skär sedan av toppen på bröden i form av en trekant
- Fyll med skagenröra, toppa med hela räkor, citronskiva och dillkvist