Räkspett med färskpotatis i örtolja

Räkspett med färskpotatis i örtolja

Ingen sommar utan spett! Dessa med marinerade räkor och färskpotatis är ett ljuvligt alternativ till kött och kommer garanterat att göra gästerna nöjda.

Du behöver

Antal portioner: c:a 15 spett

  • 1 kg Pandalus räkor 
  • 500-600 g färskpotatis  
  • 200 g lagrad  hårdost (gärna en med tät struktur så att den håller ihop på spetten)
  • 1 st knippe sparris
  • C:a 15 träspett

Örtolja

  • 1 dl neutral olja
  • 30 g blandade örter (t.ex. dill, gräslök, persilja)
  • 0,5 tsk persillade (vitlökskrydda med persilja i) eller 1/2 klyfta vitlök
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1, 5 msk citronjuice
  • Salt och peppar (smaka av efter behov)
  • 1 msk honung

Gör så här

  1. Börja med att göra örtoljan genom att mixa ihop samtliga ingredienser, avvakta med salt och peppar till slutet och ta i lite åt gången tills du är nöjd med smaken, ställ åt sidan en stund.

  2. Tvätta och koka potatisen, lägg potatisen i örtoljan när den är färdigkokt och blanda runt.

  3. Nu är det dags för  sparrisen! Skär bort den nedre hårda delen och skär sedan sparrisen i ca 5 cm långa bitar.

  4. Koka upp saltat vatten och lägg sedan i sparrisen. Den ska bara koka nån minut så att de behåller sin spänst.

  5. Blanda ner sparrisen med potatisen i örtoljan.

  6. Ställ i kyl, och låt stå och dra i minst 3-4 timmar (detta moment förbereder du med fördel redan dagen innan så att de får stå och gotta till sig i kylen över natten).

Spetten:

  1. Tärna osten i kuber om ca 1,5 cm × 1,5 cm och skala räkorna.

  2. Varva potatis, ost räkor och sparris på spetten.

  3. Servera med en god majonnäs och örtoljan som blir kvar efter att sparris och potatis marinerats i den.