
Räkspett med färskpotatis i örtolja
Ingen sommar utan spett! Dessa med marinerade räkor och färskpotatis är ett ljuvligt alternativ till kött och kommer garanterat att göra gästerna nöjda.
Du behöver
Antal portioner: c:a 15 spett
- 1 kg Pandalus räkor
- 500-600 g färskpotatis
- 200 g lagrad hårdost (gärna en med tät struktur så att den håller ihop på spetten)
- 1 st knippe sparris
- C:a 15 träspett
Örtolja
- 1 dl neutral olja
- 30 g blandade örter (t.ex. dill, gräslök, persilja)
- 0,5 tsk persillade (vitlökskrydda med persilja i) eller 1/2 klyfta vitlök
- 1 tsk dijonsenap
- 1, 5 msk citronjuice
- Salt och peppar (smaka av efter behov)
- 1 msk honung
Gör så här
Börja med att göra örtoljan genom att mixa ihop samtliga ingredienser, avvakta med salt och peppar till slutet och ta i lite åt gången tills du är nöjd med smaken, ställ åt sidan en stund.
Tvätta och koka potatisen, lägg potatisen i örtoljan när den är färdigkokt och blanda runt.
Nu är det dags för sparrisen! Skär bort den nedre hårda delen och skär sedan sparrisen i ca 5 cm långa bitar.
Koka upp saltat vatten och lägg sedan i sparrisen. Den ska bara koka nån minut så att de behåller sin spänst.
Blanda ner sparrisen med potatisen i örtoljan.
Ställ i kyl, och låt stå och dra i minst 3-4 timmar (detta moment förbereder du med fördel redan dagen innan så att de får stå och gotta till sig i kylen över natten).
Spetten:
- Tärna osten i kuber om ca 1,5 cm × 1,5 cm och skala räkorna.
- Varva potatis, ost räkor och sparris på spetten.
- Servera med en god majonnäs och örtoljan som blir kvar efter att sparris och potatis marinerats i den.