Risotto med vannameiräkor

Risotto med vannameiräkor

Varför inte bjuda på en riktigt god risotto nästa gång det skall lagas finmiddag? Addera dessutom vannameiräkor som komplement för att imponera lite extra på middagsgästerna!

Du behöver

Antal portioner: 4

Vitlöksfrästa vannameiräkorŸ

  • 400 g Pandalus vannameiräkor (tinade enligt anvisning på förpackning och avrunna)
  • 1 msk olja
  • 1 msk smör
  • 1 liten riven vitlöksklyfta
  • Salt och peppar

Risotto

  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 st finhackade schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta (riven eller finhackad)
  • 4 dl carnaroliris (risottoris)
  • 10 dl vatten + 4 msk köpt koncentrerad skaldjursfond alt. 10 dl egenkokad fond
  • 0,5 dl olivolja
  • 100 g smör
  • 2 dl riven parmesan
  • Salt och peppar
  • Saften från en halv citron
  • 0,5 dl finhackade örter (t.ex. dill, gräslök och persilja)

Gör så här

  1. Hetta upp olja och smör i en het stekpanna.

  2. Riv ner en liten vitlöksklyfta och lägg i räkorna.

  3. Salta och peppra och stek så att de precis bara får färg.

  4. Ta upp dem ur pannan så att de inte ligger i värmen och tillagas i efterhand.

  5. Ställ åt sidan tills risotton är klar (har du en traktörpanna så gör du med fördel risotton i samma panna som du fräst räkorna i utan att diska ur den – på så vis tar du tillvara på smakerna från räkorna).

  6. Börja med att koka upp vattnet till risotton och tillsätt skaldjurfonden (håll det varmt).

  7. Hetta upp olivoljan i en tjockbottnad kastrull eller traktörpanna.

  8. Tillsätt schalottenlök, vitlök och ris. Stek under omrörning tills riset är blankt.

  9. Häll i vinet och fortsätt bryna under omrörning tills vinet har avdunstat.

  10. Tillsätt den varma skaldjursfonden lite åt gången (låt riset absorbera vätskan innan du tillsätter mer fond och rör om med jämna mellanrum så att det inte bränner fast).

  11. Fortsätt att fylla på med buljongen tills riset är klart (tar c:a 20 min) men håll lite koll då det inte är gott om riset får gå för länge (det ska gärna vara en liten hård kärna i mitten när du smakar).

  12. Klicka ner smöret och rör om.

  13. Tillsätt parmesanen, örterna samt de vitlöksfrästa vannameiräkorna. Riv gärna lite extra parmesan över och servera på direkten!