Rökt aborre/flundra med räkor och annat gott

Rökt abborre/flundra med räkor och annat gott

Mer somrigt än detta blir det inte! Egenrökta abborrar, räkor tillsammans med aioli och goda tillbehör, sitta ute i kvällssolen och njuta med trevligt sällskap.

Du behöver

Antal portioner: 2

  • 500 g Pandalus räkor, tinade
  • Aioli
  • 10 färskpotatisar
  • 1 kruka dill
  • Abborrar och flundra, efter fångst
  • En knippe grön sparris
  • 2 dl finriven parmesan
  • Skärgårdslimpa
  • Citron
  • Olivolja
  • Flingsalt

Gör så här

  1. Tina räkorna.

  2. Rensa ut fiskarnas inkråm och lämna skinn, fenor och huvud.

  3. Skölj fisken och lägg i havssalt enligt smak i fiskarnas buk.

  4. Lägg fiskarna i en form med lite havssalt på botten och strö över extra salt.

  5. Låt stå minst 60 minuter, gärna längre.

  6. Koka potatisen mjuk med dill, cirka 20 minuter i lättsaltat vatten.

  7. Häll på briketter i en kolgrill med rökfunktion och låt det bli glöd.

  8. Blötlägg under tiden rökspån.

  9. Lägg fisken på gallret och häll de blötlagda rökspånen på briketterna.

  10. Stäng locket ordentligt.

  11. Rök på grillen i cirka 15 minuter tills fisken är färdig.

  12. Fisken är färdig när du lätt kan dra av en fena.

  13. Skär av nedersta delen av sparrisen.

  14. Pensla med olivolja och strö över flingsalt.

  15. Grilla några minuter tills den fått färg.

  16. Lägg på parmesan innan servering.

  17. Servera allting ihop med räkor och aioli!