
Rökt abborre/flundra med räkor och annat gott
Mer somrigt än detta blir det inte! Egenrökta abborrar, räkor tillsammans med aioli och goda tillbehör, sitta ute i kvällssolen och njuta med trevligt sällskap.
Du behöver
Antal portioner: 2
- 500 g Pandalus räkor, tinade
- Aioli
- 10 färskpotatisar
- 1 kruka dill
- Abborrar och flundra, efter fångst
- En knippe grön sparris
- 2 dl finriven parmesan
- Skärgårdslimpa
- Citron
- Olivolja
- Flingsalt
Gör så här
- Tina räkorna.
- Rensa ut fiskarnas inkråm och lämna skinn, fenor och huvud.
- Skölj fisken och lägg i havssalt enligt smak i fiskarnas buk.
- Lägg fiskarna i en form med lite havssalt på botten och strö över extra salt.
- Låt stå minst 60 minuter, gärna längre.
- Koka potatisen mjuk med dill, cirka 20 minuter i lättsaltat vatten.
- Häll på briketter i en kolgrill med rökfunktion och låt det bli glöd.
- Blötlägg under tiden rökspån.
- Lägg fisken på gallret och häll de blötlagda rökspånen på briketterna.
- Stäng locket ordentligt.
- Rök på grillen i cirka 15 minuter tills fisken är färdig.
- Fisken är färdig när du lätt kan dra av en fena.
- Skär av nedersta delen av sparrisen.
- Pensla med olivolja och strö över flingsalt.
- Grilla några minuter tills den fått färg.
- Lägg på parmesan innan servering.
- Servera allting ihop med räkor och aioli!