Rökta räkor med salsa verde
Smaken från denna härligt gröna salsa verde gifter sig perfekt med de rökta räkorna och serveras med fördel tillsammans med bröd och aioli. Mycket gott och dessutom vackert att titta på!
Du behöver
Antal portioner: c:a 8
Rökta räkor
- 1 kg Pandalus räkor
- 2-3 dl rökflis (t.ex. alspån)
- Ca 1,5 tsk persillade (eller annat vitlökssalt)
Salsa verde
- 50 g bladspenat (färsk)
- 20 g bladpersilja
- 20 g dill
- 50 g kapris
- 1,5 msk vitvinsvinäger
- 1 vitlöksklyfta (riven eller pressad)
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk flytande honung
- 2,5 dl olja med neutral smak
- Salt och peppar
Gör så här
- Lägg alla ingredienser till salsan i en matberedare, alternativt så använder du en cylinderformad bunke med mixerstav
- Mixa tills du har en härlig grön sås, smaka av med salt och svartpeppar (blir ca 3,5 dl färdig salsa)
- Tänd grillen och plocka fram en ugnssäker form (går bra med en folieform)
- När grillen håller temperatur runt 80-100°c så strö rökflis rätt på kolen
- När det börja ryka från spånen så ställer du formen med de djupfrysta räkorna på grillen med lite mellanrum mellan kolen och formen (indirekt värme)
- På med locket och låt stå c:a 15 min
- Kontrollera med jämna mellanrum att temperaturen ligger runt 80-120°c och rör även runt i formen så att räkorna tinar jämnt
- När de börjar bli varma är det dags att ta bort dem från grillen så att de inte hinner bli sega
- Strö över lite persillade (vitlökssalt, persiljakrydda) och servera direkt tillsammans med bröd, aioli och salsa verde (alternativt kyl ner och ät räkorna kalla)