Saffranspasta med kräftor
Denna ljuvliga saffranspasta med kräftor gör sig perfekt som en värmande måltid under den mörkare årstiden – eller för dig som bara vill ha lite vardagslyx!
Du behöver
Antal portioner: 4
Kräftfond
- Kräftskal från 1 kg Pandalus kräftor
- 1/2 purjolök
- C:a 8 – 10 svartpepparkorn
- 1 liter vatten
Själva pastasåsen
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk smör att steka i
- 1 g saffran + 2 msk couantreu eller konjak (låt stå och dra ihop sig)
- 0,5 liter kräftfond (se recept ovan)
- 1 msk tomatpuré
- 1, 5 – 2 msk maizena + 3 msk vatten
- 0,5 krm cayennepeppar
- 3 dl crème fraiche
- 1 tsk sambal oelek
- Smaka eventuellt av med salt
Till servering
- Kräftstjärtar + klor
- Valfri typ av pasta, för 4 personer
- 100 g rostade hasselnötter
- 100 g grönkål eller bladspenat
Gör så här
Börja med att skala kräftorna, ta tillvara på kräftstjärtarna samt köttet från klorna och lägg i kylen så länge (några klor är även trevligt att spara till servering)
Koka fond: lägg alla skaldelar i en kastrull (krossa skalen med en träslev eller liknande så att all smak kommer fram) med vatten, purjolök och svartpepparkorn och låt koka i c:a 15 min. När fonden är klar silar du av skaldelarna och låter vätskan koka ihop så att du har c:a 0,5 l kvar.
Gör pastasåsen: Fräs vitlök, saffran och couantreu i smör lite snabbt i en het panna.
Tillsätt tomatpuré och och häll därefter på kräftfonden.
Tillsätt sambal oelek och cayennepeppar.
Blanda ihop en redning av maizena och vattnet och red av.
Tillsätt crème fraiche och smaka av, tillsätt eventuellt mer salt och cayennepeppar för mer hetta.
Koka pasta enligt anvisning och blanda ner såsen.
Rör ner grönkål och kräftstjärtar, toppa med rostade hasselnötter.