
Saffransrisotto med smörstekta kammusslor
Risotto är en riktigt god hösträtt och vad passar bättre nu när julen börjar närma sig än att krydda med saffran?
Du behöver
4 portioner
- 12 Pandalus kammusslor
- 2 bananschalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 kvisttomater
- 4 dl arborioris
- 2 dl vitt vin
- 1,5 liter grönsaksbuljong
- 2 dl riven parmesan, plus extra på toppen
- 1 paket saffran
- Salt och peppar
- Persilja
Gör så här
- Tina kammusslorna
- Finhacka bananschalottenlök och vitlök, hacka tomaterna
- Hetta upp en kastrull med olivolja och lägg ner en lök och vitlöken (den ska inte ta färg)
- Tillsätt tomatpuré och fräs en liten stund, lägg sedan i tomater
- Häll i 1,5 liter grönsaksbuljong, låt puttra
- Lägg i resten av bananschalottenlökarna i en stekpanna, utan att den tar färg
- Därefter ska riset blandas ihop med löken, häll på vinet
- Häll i knappt en tredjedel av tomatbuljongen med riset
- Fortsätt att tillsätta av buljongen lite hela tiden under omrörning så att risotton inte blir torr
- Strö i saffran när konsistensen börjar kännas bra
- Tillsätt parmesanosten så att risotton blir krämig
- Stek kammusslorna i rikligt med smör, bara någon minut per sida så att de blir gyllenbruna på ytan, salta och peppra
- Servera allting tillsammans och toppa med extra parmesan och persilja