saffransrisotto med smörstekta kammusslor

Saffransrisotto med smörstekta kammusslor

Risotto är en riktigt god hösträtt och vad passar bättre nu när julen börjar närma sig än att krydda med saffran?

Dela på facebook

Du behöver

4 portioner

  • 12 Pandalus kammusslor
  • 2 bananschalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 kvisttomater
  • 4 dl arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • 1,5 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl riven parmesan, plus extra på toppen
  • 1 paket saffran
  • Salt och peppar
  • Persilja

Gör så här

  1. Tina kammusslorna

  2. Finhacka bananschalottenlök och vitlök, hacka tomaterna

  3. Hetta upp en kastrull med olivolja och lägg ner en lök och vitlöken (den ska inte ta färg)

  4. Tillsätt tomatpuré och fräs en liten stund, lägg sedan i tomater

  5. Häll i 1,5 liter grönsaksbuljong, låt puttra

  6. Lägg i resten av bananschalottenlökarna i en stekpanna, utan att den tar färg

  7. Därefter ska riset blandas ihop med löken, häll på vinet

  8. Häll i knappt en tredjedel av tomatbuljongen med riset

  9. Fortsätt att tillsätta av buljongen lite hela tiden under omrörning så att risotton inte blir torr

  10. Strö i saffran när konsistensen börjar kännas bra

  11. Tillsätt parmesanosten så att risotton blir krämig

  12. Stek kammusslorna i rikligt med smör, bara någon minut per sida så att de blir gyllenbruna på ytan, salta och peppra

  13. Servera allting tillsammans och toppa med extra parmesan och persilja