Sashimilax i hjärtsalladsblad med löjrom

Sashimilax i hjärtsalladsblad med löjrom

Denna sashimilax med japanska smaker och fräsch sallad kan både serveras som del av en buffé eller som huvudrätt till exempelvis en lunch. Servera och njut!

 

 

Du behöver

Antal portioner: 8-10 fyllda blad

  • 80 g Pandalus löjrom
  • Ca 200 g sashimilax eller liknande lax avsedd för sushi
  • 2 dl smetana
  • 8-10 hjärtsalladsblad
  • 2 morötter som skärs i smala stavar
  • 1/2 halv gurka
  • Ca 10-12 rädisor
  • Zest från 1 citron
  • 2 picklade rödlökar (funkar även med tunt skivad rödlök men det blir en extra dimension av smaker om du picklar löken innan)
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • Penséer att dekorera med

Laxmarinad

  • 1 finskuren salladslök
  • 2 msk japansk soya
  • 1 msk honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk neutral olja
  • 1 tsk dijonsenap

Gör så här

  1. Tina löjrommen enligt anvisning på förpackningen.

  2. Börja med att röra ihop marinaden – vispa ihop alla ingredienser så att de blandas väl (ta i salladslöken sist). Ställ åt sidan.

  3. Skär laxen i tunna skivor.

  4. Häll ungefär hälften av marinaden över laxbitarna, täck med plastfolie och ställ i kylen medan du fortsätter med grönsakerna.

  5. Lägg upp salladsblad på ett fat.

  6. Skär grönsakerna (variera gärna så att det blir lite olika former, t.ex. tunna morotsstavar, gurkskivor, både tunt skivade rädisor samt någon hel och så vidare – blir trevligare både för öga och gom).

  7. Börja att fylla salladsbladen – varva grönsaker med laxen och toppa sedan med klickar av smetana och löjrom samt avsluta med lite citronzest, rostade sesamfrön och penséer.

  8. Marinaden som finns kvar serveras i en skål vid sidan av.