
Shrimp popcorn med thai basil-drinkar
Bjud på en riktig smakfest inspirerat av det ostasiatiska köket – panerade vannameiräkor med en ljuvlig gochujangmajonäs serverat tillsammans med den djupgrönt vackra drinken thai basil. Garanterad succé som snacks eller till fördrinken!
Du behöver
Antal portioner: 2–4
Shrimp popcorn
- 1 förpackning Pandalus vannameiräkor
- 1 ägg
- Potatismjöl
- Panko
- Rapsolja eller annan frityrolja
Sås
- Majonnäs
- Gochujangsås
- Lönnsirap
Thai basil-drinkar (recept per person)
- 5 cl gin (kan givetvis uteslutas för alkoholfritt alternativ)
- 3 cl citronsaft, färskpressad
- 2 cl sockerlag (1 dl socker, 1 dl kokande vatten)
- 8 blad thaibasilika
- 5 dl kokosmjölk
- 100 g strösocker
Gör så här
- Tina räkorna enligt anvisning på förpackningen.
Blanda ingredienserna till dippsåsen i en skål. Ställ undan så länge.
Doppa räkorna i potatismjöl, ägg och sist panko.
Alternativ 1:
Hetta upp olja i en frityrpanna till 150-180 grader. Fritera tills de får en fin ljusbrun färg (det går fort). Lägg räkorna på hushållspapper för att få bort överflödigt fett.Alternativ 2:
Spruta lite rapsolja på räkorna och kör i, airfryer i 2 minuter. Vänd på räkorna och kör två minuter till. Vänd försiktigt ner räkorna i såsen, alternativt servera såsen som dippsås bredvid.- Servera direkt.
Thai basil-drinkar
- Lös upp socker i kokande vatten till sockerlagen. Låt svalna.
- Mixa sockerlag med thaibasilika. Sila av.
- Koka upp kokosmjölk och socker på medelvärme. Låt svalna helt i kylskåp.
- Fyll en sifon med kokosmjölken.
- Skaka alla ingredienserna kalla.
- Sila upp över en stor isbit i ett lågt glas och toppa med kokosskum från sifonen.
- Garnera eventuellt med thaibasilika.