Shrimp salad Lyonnaise
Salad Lyonnaise är en riktig fransk klassiker men vi vågar nästan (men bara nästan) påstå att vår version med en twist är snäppet godare.
Du behöver
4 portioner
- 1 kg Pandalus räkor med skal
- Ca 500 gram sallad
- 8 ägg
- Ca 200 gram bacon
- 4 finhackade schalottenlökar
- 5 msk
- rödvinsvinäger
- 2 tsk dijonsenap
- Salt & peppar
- Ättika till pochering
Hemmagjord aioli:
- 1 ägg
- 2 dl rapsolja
- 3 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 krossad
- vitlöksklyfta
- Salt & peppar
Gör så här
Aioli:
- Häll alla ingredienserna i en smal bunke, låt den stå någon minut så oljan skiktar sig.
- Mixa därefter med en stavmixer tills aioli-konsistens uppnåtts. Aiolin blir godare om den får stå någon dag så förbered gärna i förväg om möjligt, den håller ett tag i kylskåpet.
Salladen:
- Tina räkorna och skala dem.
- Lägg upp salladen i en stor skål och lägg räkorna däri.
- Skär baconet i mindre bitar och stek tills det är brunt och krispigt.
- Häll på schalottenlöken och stek någon minut till.
- Blanda i rödvinsvinäger och dijonsenap, rör om tills det löst upp sig.
- Häll blandningen över salladen och rör om ordentligt.
Pocherade ägg:
- Detta kan vara lite knepigt och ibland får man till det perfekt, ibland inte, men övning ger färdighet! Koka upp vatten, salt och 2 msk ättika i en större gryta.
- Sänk värmen något (men den ska fortfarande vara hög) och rör om med en sked så det blir en ”virvel” i vattnet, ta upp skeden och häll därefter snabbt i ägget. Ägget ska då hållas ihop och efter ca 3 minuter i vattnet är det färdigt, ta upp med hålslev.
- Lägg till sist upp aiolin och de pocherade äggen på salladen och du har en fantastiskt god shrimp salad Lyonnaise.