Shrimp salad Lyonnaise

Shrimp salad Lyonnaise

Salad Lyonnaise är en riktig fransk klassiker men vi vågar nästan (men bara nästan) påstå att vår version med en twist är snäppet godare.

Dela på facebook

Du behöver

4 portioner

  • 1 kg Pandalus räkor med skal
  • Ca 500 gram sallad
  • 8 ägg
  • Ca 200 gram bacon
  • 4 finhackade schalottenlökar
  • 5 msk
  • rödvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • Salt & peppar
  • Ättika till pochering

Hemmagjord aioli:

  • 1 ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 3 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 krossad
  • vitlöksklyfta
  • Salt & peppar

Gör så här

Aioli:

  1. Häll alla ingredienserna i en smal bunke, låt den stå någon minut så oljan skiktar sig.
  2. Mixa därefter med en stavmixer tills aioli-konsistens uppnåtts. Aiolin blir godare om den får stå någon dag så förbered gärna i förväg om möjligt, den håller ett tag i kylskåpet.

Salladen:

  1. Tina räkorna och skala dem.
  2. Lägg upp salladen i en stor skål och lägg räkorna däri.
  3. Skär baconet i mindre bitar och stek tills det är brunt och krispigt.
  4. Häll på schalottenlöken och stek någon minut till.
  5. Blanda i rödvinsvinäger och dijonsenap, rör om tills det löst upp sig.
  6. Häll blandningen över salladen och rör om ordentligt.

Pocherade ägg:

  1. Detta kan vara lite knepigt och ibland får man till det perfekt, ibland inte, men övning ger färdighet! Koka upp vatten, salt och 2 msk ättika i en större gryta.
  2. Sänk värmen något (men den ska fortfarande vara hög) och rör om med en sked så det blir en ”virvel” i vattnet, ta upp skeden och häll därefter snabbt i ägget. Ägget ska då hållas ihop och efter ca 3 minuter i vattnet är det färdigt, ta upp med hålslev.
  3. Lägg till sist upp aiolin och de pocherade äggen på salladen och du har en fantastiskt god shrimp salad Lyonnaise.