
Skagensemlor
Fettisdagen infaller varje år 47 dagar före påsk och kan därmed komma någon gång mellan 3 februari och 9 mars. Enligt den katolska traditionen är fettisdagen den tredje och sista så kallade fastlagsdagen som föregick en längre fasteperiod, och på vilken man i Sverige traditionellt åt mycket fet mat och lekte lekar (bland annat kunde man piska varandra med så kallat fastlagsris – något som dock sedan förbjöds efter reformationen från katolicism till protestantism). I områden med stark katolsk prägel firas fastlagen med ett överflöd av mat och karnevaler som står i stark kontrast till den återhållsamma fasteperiod som sedan råder fram till påsk. I Frankrike firas exempelvis Mardí gras på just detta vis, en tradition som fransmännen sedan tog med sig när de koloniserade de södra delarna av dagens USA som sedan dess också har en stark Mardi gras-tradition.
Sedan mitten av 1900-talet är det dock ett speciellt bakverk som vi förknippar med just fettisdagen här i Sverige – nämligen semlan såklart! Även om det är semlan med grädde, mandelmassa och florsocker vi är mest vana vid bjuder vi här på en semla med skagenröra, hembakat fluffigt bröd och krispig sallad som blir ett lite matigare alternativ till fettisdagen – eller som festligt tilltugg lite när som helst på året! För en mer snabbtillagad variant går det även bra att köpa färdiga frallor.
Du behöver
Antal portioner: 6
Skagenröra
- 300 g Pandalus räkor, skalade och grovt hackade
- 2-3 msk finhackad dill
- 3-4 msk majonnäs
- 3 msk crème fraiche
- Salt och peppar
Bröd (6 st)
- 2,5 dl mjölk
- 15 g färsk jäst
- 6 dl vetemjöl
- 25 g smör, rumsvarmt
- 1 tsk salt
- Vallmofrön
- 1 uppvispat ägg
Tillbehör
- Kruksallad
- Citron
- Några dillkvistar
- Eventuellt några extra räkor att lägga på toppen
Gör så här
1. Tina och skala räkorna
2. Hacka räkorna grovt och blanda alla ingredienser till skagenröran och ställ i kylen
3. Värm mjölken så att den blir fingervarm (c:a 37 grader)
4. Blanda sedan ihop alla ingredienser (förutom vallmofrön och ägget) tills den känns lagom smidig
5. Låt jäsa c:a 50 min i en bunke övertäckt med plastfolie
6. Mjöla ett bord och dela upp degen i 6 lika stora bitar och rulla dem sedan till bollar
7. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa c:a en timme under duk
8. Sätt ugnen på 200 grader
9. Pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö på vallmofröna
10. Grädda cirka 12-15 min
11. Låt svalna en stund och skär av toppen av bröden
12. Lägg ner ett salladsblad i varje bröd och skeda därefter ner skagenröran
13. Toppa med lite dill, citron och till sist ”locket” av semlan