Skagensemlor

Skagensemlor

Denna semla med skagenröra, hembakat fluffigt bröd och krispig sallad är ett lite matigare alternativ till fettisdagen – eller som festligt tilltugg lite när som helst på året! För en mer snabbtillagad variant går det även bra att köpa färdiga frallor.

Du behöver

Antal portioner: 6

Skagenröra

  • 300 g Pandalus räkor, skalade och grovt hackade
  • 2-3 msk finhackad dill
  • 3-4 msk majonnäs
  • 3 msk crème fraiche
  • Salt och peppar

Bröd (6 st)

  • 2,5 dl mjölk
  • 15 g färsk jäst
  • 6 dl vetemjöl
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 1 tsk salt
  • Vallmofrön
  • 1 uppvispat ägg

Tillbehör

  • Kruksallad
  • Citron
  • Några dillkvistar
  • Eventuellt några extra räkor att lägga på toppen

Gör så här

1. Tina och skala räkorna

2. Hacka räkorna grovt och blanda alla ingredienser till skagenröran och ställ i kylen

3. Värm mjölken så att den blir fingervarm (c:a 37 grader)

4. Blanda sedan ihop alla ingredienser (förutom vallmofrön och ägget) tills den känns lagom smidig

5. Låt jäsa c:a 50 min i en bunke övertäckt med plastfolie

6. Mjöla ett bord och dela upp degen i 6 lika stora bitar och rulla dem sedan till bollar

7. Lägg på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa c:a en timme under duk

8. Sätt ugnen på 200 grader

9. Pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö på vallmofröna

10. Grädda cirka 12-15 min

11. Låt svalna en stund och skär av toppen av bröden

12. Lägg ner ett salladsblad i varje bröd och skeda därefter ner skagenröran

13. Toppa med lite dill, citron och till sist ”locket” av semlan