
Skaldjusgryta med smak av saffran
Har ni kvar lite saffran och skaldjur från helgernas alla festligheter? Då rekommenderar vi starkt att ni lagar denna mustiga skaldjursgryta.
Du behöver
4 portioner
- 2 st Pandalus humrar
- 800g Pandalus frysta räkor
- 6 dl hummerbuljong
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl vitt vin
- 1 fänkål
- 1/2 purjolök
- 2 st schalottenlökar
- 8 st potatisar
- 1 påse saffran à 0,5 g
- Salt & peppar
- Persilja
- Färskt bröd
Gör så här
- Tina skaldjuren i kylen över natten
- Skala räkorna och ta ut köttet från humrarna. Skär hummerköttet i mindre delar och ställ undan skaldjuren så länge
- Finhacka grönsakerna, och tärna potatisarna i mellanstora bitar
- Smält smör och låt grönsakerna svettas i en kastrull/gryta på medelvärme under några minuter
- Ös ned vinet med grönsakerna och låt reducera – detta för att bli kvitt alkoholsmaken
- Vänd ned buljong, grädde, potatis och saffran med övriga ingredienser. Låt puttra i cirka 15 min tills potatisen mjuknar och såsen tjocknar en aning
- Tillsätt slutligen skaldjuren, och smaka upp grytan med salt och peppar. Servera gärna ihop med färskt bröd och persilja