Skaldjusgryta med smak av saffran

Skaldjusgryta med smak av saffran

Har ni kvar lite saffran och skaldjur från helgernas alla festligheter? Då rekommenderar vi starkt att ni lagar denna mustiga skaldjursgryta.

Dela på facebook

Du behöver

4 portioner

  • 2 st Pandalus humrar
  • 800g Pandalus frysta räkor
  • 6 dl hummerbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 fänkål
  • 1/2 purjolök
  • 2 st schalottenlökar
  • 8 st potatisar
  • 1 påse saffran à 0,5 g 
  • Salt & peppar
  • Persilja
  • Färskt bröd

Gör så här

  1. Tina skaldjuren i kylen över natten

  2. Skala räkorna och ta ut köttet från humrarna. Skär hummerköttet i mindre delar och ställ undan skaldjuren så länge

  3. Finhacka grönsakerna, och tärna potatisarna i mellanstora bitar

  4. Smält smör och låt grönsakerna svettas i en kastrull/gryta på medelvärme under några minuter

  5. Ös ned vinet med grönsakerna och låt reducera – detta för att bli kvitt alkoholsmaken

  6. Vänd ned buljong, grädde, potatis och saffran med övriga ingredienser. Låt puttra i cirka 15 min tills potatisen mjuknar och såsen tjocknar en aning

  7. Tillsätt slutligen skaldjuren, och smaka upp grytan med salt och peppar. Servera gärna ihop med färskt bröd och persilja