
Smördegskorgar med asiatisk skagenröra
Den här röran är förstås god att servera som en traditionell Skagenröra, t ex på smörstekt toast eller avokado. Men här serverar vi den i spröda korgar av smördeg som är perfekta servera som drinktilltugg eller på buffé.
Smördegskorgarna kan göras i god tid, men bör fyllas precis vid servering för att de ska behålla sin sprödhet. Receptet räcker till 24 korgar, men går också bra att halvera.
Du behöver
24 smördegskorgar
Röra (ca 5 dl)
- 1 kg Pandalus räkor, 80/100
- 1 dl majonnäs
- 4 msk crème fraiche
- 1 tsk rivet limeskal
- 1 tsk wasabi
- 1 tsk hackad urkärnad röd chili (eller mer efter smak)
- 2 strimlade salladslökar
- Salt
Smördegskorgar
- 4 rullar kyld smördeg à 240 g
- 1 ägg
- 1 muffinsplåt där varje hål rymmer cirka 1 dl
Till garnering
- Svarta sesamfrön
- Strimlad salladslök
- Krasse
Gör så här
Röra
- Skala och grovhacka räkorna.
- Blanda majonnäs, crème fraiche, limeskal, wasabi, chili och lök. Vänd ner räkorna. Smaka av med salt.
Smördegskorgar
- Sätt ugnen på 200 grader. Stansa ut rundlar med 10 centimeter i diameter från smördegen. Lägg en degrundel i varje muffinshål och tryck ner försiktigt.
- Nagga bottnarna med en gaffel. Pensla degen med lätt uppvispat ägg.
- Grädda i mitten av ugnen cirka 18 minuter. Ta ut och nagga bottnarna ytterligare en gång efter cirka halva gräddningstiden.
- Låt korgarna kallna helt i formen innan de försiktigt lyfts upp.
Vid servering
- Servera röran i smördegskorgarna. Strö över sesamfrö, salladslök, och krasse.