Smörgåstårta med kräft- och laxfyllning
Denna fantastiskt vackra och goda smörgåstårta med kräftor och rökt lax kommer garanterat göra succé hos matgästerna!
Du behöver
Antal portioner: 10-12
- 10 st halvor polarkaka eller liknande bröd
Fyllning med kräftor
- Ca 200g skalade Pandalus färska kräftor hackade i bitar (1 förpackning a 700g)
- 500g grekisk yoghurt 10%
- 250g majonnäs
- 150g riven prästost
- 30 g dill (finhackad)
- Salt, peppar och citronpeppar
Fyllning med rökt lax
- 500g grekisk yoghurt
- 250g majonnäs
- 150g rökt lax (skär i bitar)
- 1 knippe gräslök (finhacka)
- 1 liten rödlök (finhacka)
- 1,5 msk pressad citron
- Salt och peppar
Topping
- 2,5 dl vispad creme fraiche + 1 dl majonnäs
- Citron
- Gurka
- Rädisor
- Krondill
- Kräftstjärtar (+ eventuellt några hela kräftor)
- Ruccola till kanterna
- Ätbara blommor; t.ex krasse, ringblommor eller liknande
Gör så här
- Denna smörgåstårta blir absolut godast av att förbereda dagen innan den skall serveras.
Dag 1
- Blanda ihop ingredienserna till fyllningarna i två olika skålar.
- Smaka av med lite salt och peppar (tänk dock på att både kräftor, ost och lax innehåller en hel del salt i sig så att du inte tar för mycket).
- Ta fram ett stort fat och lägg ihop två halvor polarkaka så att de bildar en cirkel.
- Börja att lägga första lagret av fyllning och varva sedan med bröd och fyllning om vartannat.
- När du varvat klart fyllningarna så täck ordentligt med plast och ställ i kyl över natten.
- Fyllningarna ska vara ganska så lösa men kommer att gå in brödet och stabilisera sig till dagen efter.
Dag 2
- Börja med att vispa creme fraiche på hög hastighet med elvisp, den blir först lös men fortsätt bara att vispa så kommer den tjockna och bli fluffig i konsistensen, på samma vis som grädde.
- Blanda ihop creme fraichen med majonnäs och bred på smörgåstårtan.
- Sedan är det bara att låta fantasin flöda och dekorera efter tycke och smak och servera!