Smörgåstårta med kräftor eller lax

Smörgåstårta med kräft- och laxfyllning

Denna fantastiskt vackra och goda smörgåstårta med kräftor och rökt lax kommer garanterat göra succé hos matgästerna!

Du behöver

Antal portioner: 10-12

  • 10 st halvor polarkaka eller liknande bröd

Fyllning med kräftor

  • Ca 200g skalade Pandalus färska kräftor hackade i bitar (1 förpackning a 700g)
  • 500g grekisk yoghurt 10%
  • 250g majonnäs
  • 150g riven prästost
  • 30 g dill (finhackad)
  • Salt, peppar och citronpeppar

Fyllning med rökt lax

  • 500g grekisk yoghurt
  • 250g majonnäs
  • 150g rökt lax (skär i bitar)
  • 1 knippe gräslök (finhacka)
  • 1 liten rödlök (finhacka)
  • 1,5 msk pressad citron
  • Salt och peppar

Topping 

  • 2,5 dl vispad creme fraiche + 1 dl majonnäs
  • Citron
  • Gurka
  • Rädisor
  • Krondill
  • Kräftstjärtar (+ eventuellt några hela kräftor)
  • Ruccola till kanterna
  • Ätbara blommor; t.ex krasse, ringblommor eller liknande

Gör så här

  • Denna smörgåstårta blir absolut godast av att förbereda dagen innan den skall serveras.

Dag 1

  1.  Blanda ihop ingredienserna till  fyllningarna i två olika skålar.

  2. Smaka av med lite salt och peppar (tänk dock på att både kräftor, ost och lax innehåller en hel del salt i sig så att du inte tar för mycket).

  3. Ta fram ett stort fat och lägg ihop två halvor polarkaka så att de bildar en cirkel.

  4. Börja att lägga första lagret av fyllning och varva sedan med bröd och fyllning om vartannat.

  5. När du varvat klart fyllningarna så täck ordentligt med plast och ställ i kyl över natten.

  6. Fyllningarna ska vara ganska så lösa men kommer att gå in brödet och stabilisera sig till dagen efter.

Dag 2

  1. Börja med att vispa creme fraiche på hög hastighet med elvisp, den blir först lös men fortsätt bara att vispa så kommer den tjockna och bli fluffig i konsistensen, på samma vis som grädde.

  2. Blanda ihop creme fraichen med majonnäs och bred på smörgåstårtan.

  3. Sedan är det bara att låta fantasin flöda och dekorera efter tycke och smak och servera!