Smörstekt torskrygg i vitvinssås med löjrom

Smörstekt torskrygg i vitvinssås med löjrom

En lyxig rätt som sätter råvarorna i fokus.

Du behöver

2 portioner

  • 2 bitar torskrygg à ca. 150g
  • 1 burk Pandalus löjrom
  • 1 schalottenlök
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 0,5 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 150g frysta bondbönor
  • 60g kallt smör (till såsen)
  • Smör (att steka i)
  • Salt
  • Dill
  • Citron (att smaka upp såsen med)
  • Potatis

Gör så här

  1. Tina löjrommen i kylen över natten

  2. Koka potatisen medan övriga moment genomförs

  3. Finhacka schalottenlök och fräs försiktigt i smör. Håll en relativt låg värme för att inte bryna smöret.

  4. Häll vin och buljong ovanpå löken och låt reducera tills hälften av vätskan återstår. Häll därefter på grädden och koka upp. Rör slutligen ned kallt smör under omrörning. Mixa såsen med en stavmixer för en skummig konsistens

  5. Ångkoka bondbönorna tills de mjuknat en aning men se till att lite tuggmotstånd finns kvar. Vänd därefter ned i såsen. Smaka av med citron och salt

  6. Smörstek torsken och servera med vitvinssåsen, löjrom, färsk dill och potatis