
Surf ‘n’ turf
Surf ’n’ turf är en varmrätt som har sitt ursprung i det tidiga 1960-talets USA. I och med rättens intåg kunde restauranger börja paketera två av de dyraste sakerna på menyn tillsammans och rätten kom att förknippas med extravagans och ett visst mått av kitsch.
Medan den klassiska varianten av Surf ’n’ turf görs på hummer och filet mignon kan den varieras i oändlighet – dock är en tumregel att den ska innehålla någon form av skaldur samt rött kött.
Denna variant görs med hummer samt oxfilé och serveras tillsammans med smarrig hasselbackspotatis och en hemmagjord bearnaisesås. Perfekt för när du vill gå all in på lyxen – till exempel till nyårsmiddagen!
Du behöver
Antal portioner: 2
Tillagningstid: c:a 60 min
- 2 st Pandalus hummerstjärtar
- Ca 300 g oxfilé
- Ca 8 st potatisar
- 100 g smält smör
- 1 vitlöksklyfta
- Olja + smör till stekning
Bearnaisesås:
- 150 g smör
- 1 schalottenlök
- 1 msk färsk, hackad dragon
- 1 krm vitpeppar
- 1 1/2 msk rödvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 1 äggula
- Salt och peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader. Smält c:a 100 g smör.
- Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg skaftet av en träslev eller liknande bredvid potatisen för att hindra kniven att gå rakt igenom.
- Lägg potatisarna i en smord ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla på smält smör och sätt in i ugnen i c:a 40 min. Pensla på mer smör ungefär var tionde minut.
- Gör såsen medan potatisen tillagas. Smält 150 g smör och låt det svalna något.
- Finhacka schalottenlök och dragon.
- Lägg i lök, hälften av dragonen, vitpeppar, rödvinsvinäger och vatten i en kastrull. Koka upp och låt småkoka tills ungefär hälften återstår. Sila av vätskan i en bunke.
- Sätt bunken i ett varmt vattenbad och vispa ihop äggulan med vinägerblandningen till en slät kräm.
- Vispa ned det smälta smöret i äggkrämen, allt utom den vita bottensatsen. Tillsätt smöret droppvis och sedan i en tunn stråle under konstant vispning.
- Tillsätt resten av dragonen och smaka av med salt och peppar.
- Salta och peppra oxfilén på båda sidor, stek på hög värme i olja. Lägg i smör och en krossad vitlöksklyfta i pannan när du vänder köttet och ös köttet med smöret.