Surf ‘n’ turf
En klassisk festmåltid med hummer, oxfilé och bearnaisesås. Den perfekta lyxiga huvudrätten till nyårsmiddagen!
Du behöver
Antal portioner: 2
Tillagningstid: c:a 60 min
- 2 st Pandalus hummerstjärtar
- Ca 300 g oxfilé
- Ca 8 st potatisar
- 100 g smält smör
- 1 vitlöksklyfta
- Olja + smör till stekning
Bearnaisesås:
- 150 g smör
- 1 schalottenlök
- 1 msk färsk, hackad dragon
- 1 krm vitpeppar
- 1 1/2 msk rödvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 1 äggula
- Salt och peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader. Smält c:a 100 g smör.
- Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg skaftet av en träslev eller liknande bredvid potatisen för att hindra kniven att gå rakt igenom.
- Lägg potatisarna i en smord ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla på smält smör och sätt in i ugnen i c:a 40 min. Pensla på mer smör ungefär var tionde minut.
- Gör såsen medan potatisen tillagas. Smält 150 g smör och låt det svalna något.
- Finhacka schalottenlök och dragon.
- Lägg i lök, hälften av dragonen, vitpeppar, rödvinsvinäger och vatten i en kastrull. Koka upp och låt småkoka tills ungefär hälften återstår. Sila av vätskan i en bunke.
- Sätt bunken i ett varmt vattenbad och vispa ihop äggulan med vinägerblandningen till en slät kräm.
- Vispa ned det smälta smöret i äggkrämen, allt utom den vita bottensatsen. Tillsätt smöret droppvis och sedan i en tunn stråle under konstant vispning.
- Tillsätt resten av dragonen och smaka av med salt och peppar.
- Salta och peppra oxfilén på båda sidor, stek på hög värme i olja. Lägg i smör och en krossad vitlöksklyfta i pannan när du vänder köttet och ös köttet med smöret.