Surf ‘n’ turf

Surf ‘n’ turf

En klassisk festmåltid med hummer, oxfilé och bearnaisesås. Den perfekta lyxiga huvudrätten till nyårsmiddagen!

Dela på facebook

Du behöver

Antal portioner: 2
Tillagningstid: c:a 60 min

  • 2 st Pandalus hummerstjärtar
  • Ca 300 g oxfilé
  • Ca 8 st potatisar
  • 100 g smält smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • Olja + smör till stekning

Bearnaisesås:

  • 150 g smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk färsk, hackad dragon
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 1/2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 1 äggula
  • Salt och peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smält c:a 100 g smör.

  2. Skär potatisen i tunna skivor, men inte helt igenom. Lägg skaftet av en träslev eller liknande bredvid potatisen för att hindra kniven att gå rakt igenom.

  3. Lägg potatisarna i en smord ugnssäker form med skivorna uppåt. Pensla på smält smör och sätt in i ugnen i c:a 40 min. Pensla på mer smör ungefär var tionde minut.

  4. Gör såsen medan potatisen tillagas. Smält 150 g smör och låt det svalna något.

  5. Finhacka schalottenlök och dragon.

  6. Lägg i lök, hälften av dragonen, vitpeppar, rödvinsvinäger och vatten i en kastrull. Koka upp och låt småkoka tills ungefär hälften återstår. Sila av vätskan i en bunke.

  7. Sätt bunken i ett varmt vattenbad och vispa ihop äggulan med vinägerblandningen till en slät kräm.

  8. Vispa ned det smälta smöret i äggkrämen, allt utom den vita bottensatsen. Tillsätt smöret droppvis och sedan i en tunn stråle under konstant vispning.

  9. Tillsätt resten av dragonen och smaka av med salt och peppar.

  10. Salta och peppra oxfilén på båda sidor, stek på hög värme i olja. Lägg i smör och en krossad vitlöksklyfta i pannan när du vänder köttet och ös köttet med smöret.