Thailändska vårrullar med tigerräkor
Thailändska vårrullar fyllda med tigerräkor, pak choi och vermicelli är supergott som tilltugg eller förrätt.
Du behöver
Antal portioner
- 1 paket Pandalus tigerräkor
- 1 msk rapsolja
- 1 -2 msk Japansk soya
- 2 msk fisksås
- 1 msk finhackad eller riven färsk ingefära
- 1 röd chili
- 1 kruka färsk koriander
- 2 st pak choi
- 4 st salladslökar
- 1 uppvispat ägg
- 1 vitlöksklyfta
- 1 pkt vermicelli risnudlar
- 1 pkt Spring roll pastry-blad, hittar du i asiatiska affärer i frysen eller välsorterad matbutik.
- 4 dl rapsolja till fritering
Gör så här
- Låt spring roll-plattorna och tigerräkorna tina några timmar innan eller över natten i kylen.
- Blötlägg nudlarna i en skål med kallt vatten i ca 10 min
- Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet, häll av vattnet och spola med kallt vatten efter kokning. Låt rinna av och tillsätt 2 msk sesamolja i nudlarna och rör om. Låt stå i en skål och klipp dem med en sax i mindre bitar.
- Skala morötter och strimla eller riv dem grovt. Finhacka chili, koriander, pak choi och salladslök.riv ingefäran och dela tigerräkorna i på hälften
- Använd gärna en wok eller panna med höga kanter. Hetta upp olja, soya och fisksås, lägg ner delade räkor och fräs en stund, rör om då och då.
- Tillsätt riven vitlök, salt och svartpeppar.
- Blanda i chili, koriander, pak choi riven ingefära, salladslöken och morot. Rör om och stek till räkorna är färdiga.
- Lägg sist i nudlarna rör om smaka av och låt svalna.
- Öppna paketet med spring roll pastry täck över med en fuktig handduk.
- Dela försiktigt och dra isär samt lägg upp ett degblad som en triangel på en stor skärbräda.
- Lägg på ca 1/2 dl fyllning på varje degblad.
- Rulla över nedersta hörnet över fyllningen och forma till en rulle, fortsätt rulla någon cm till och vik sedan in kanterna samt fortsätt rulla nästan hela vägen upp tills bara toppen på triangeln är kvar.
- Dra några penseldrag med det uppvispade ägget över degfliken i toppen samt rulla sedan ihop helt.
- Lägg varje vårrulle på en bakplåt med skarven nedåt samt täck över med en fuktig handduk.
- Värm oljan i en stor kastrull.
- Sätt gärna i en digital stektermometer i oljan. När oljan är 180 grader är det lagom att börja fritera.
- Fritera vårrullarna tills de fått en gyllengul färg. Du kan också ugnssteka dem på inoljad ugnsplåt – godast är dock att fritera dem.
- Lägg upp vårrullarna på ett fat med hushållspapper.
- Servera vårrullarna varma med sweet chilisås och en klyfta lime